Počelo da radi zajedničko preduzeće kompanija Dachser i Fercam Italija

Zajedničko preduzeće Dachser & Fercam Italia Srl, koje je nastalo spajanjem italijanske firme Fercam i nemačke Dachser, počelo je zvanično da radi.

Italijanska porodična kompanija iz Južnog Tirola prenela je svoje odeljenje za distribuciju (zbirni transport) i logistiku (ugovornu logistiku) u ovu zajedničku firmu sa Dachser kompanijom, pa u novom preduzeću, nemački partner učestvuje sa 80 odsto, a Fercam sa preostalih 20 procenata.

Kako je saopštio Fercam, konačni korak omogućen je zelenim svetlom koje je Evropska komisija dala prošlog novembra, nakon revizije po Zakonu o konkurenciji. Nakon toga, započelo je izdvajanje dva poslovna odeljenja – distribucije i logistike, sa gotovo 1.000 zaposlenih i 43 lokacije u Italiji – od ostatka kompanije i formiranje nezavisne organizacije za zbirne i ugovorne logističke operacije u Italiji. Svi zaposleni u Fercam odeljenjima za distribuciju i logistiku prešli su u zajedničko preduzeće DACHSER & FERCAM Italia.

Iz sporazuma su isključeni Fercam sektori za transport (nacionalni i međunarodni drumski i železnički transport), Air & Ocean (vazdušne i pomorske pošiljke) i Specijalne usluge (umetnička logistika), usluge kućne dostave, preseljenja, arhiviranja i upravljanja dokumentima. U novo preduzeće nisu uključene ni strane filijale kompanije. Nakon prelaznog roka, DACHSER se pridružio kompaniji 28. marta 2024. i kupovina je završena.

Završetak evropske mreže

Većinsko preuzimanje Fercam-ovog zbirnog i ugovornog logističkog poslovanja je treća velika akvizicija koju je kompanija Dachser realizovala, kako bi proširila svoju transportnu i logističku mrežu u Evropi (prethodno su akvizirali Graveleau – Francuska, 1999. i Azkar – Španija, 2013).

Početkom 2024, DACHSER je nastavio ekspanziju u Evropi akvizicijom kompanije Frigoscandia

Foto: Fercam

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.