Brodski gigant ponovo obara sve rekorde – MSC Irina najnovije pojačanje flote (VIDEO)

Najveća svetska kompanija za transport kontejnera Mediterranean Shipping Company (MSC) ponovo obara sve rekorde najnovijim pojačanjem. Švajcarski brodski gigant svojoj floti dodao je još jedan brod kapaciteta većeg od d 24.000 TEU – reč je o plovilu MSC Irina, koje je napravila kompanija Jiangsu Iangzi Ksinfu Shipbuilding Co.

Sa ogromnim kapacitetom od 24.346 TEU, dužinom od 399,99 metara i širinom od 61,3 metara, ovaj brod je pravi gigant, prenosi pomorac.hr, pozivajući se na globalne izvore.

MSC Irina isporučen je u isto vreme kada i MSC Tessa kapaciteta 24.116 TEU, 9. marta, saopštila je China State Shipbuilding Corporation (CSSC). MSC Irina je započela svoje prvo putovanje 11. marta, dok je MSC Tessa već bila u Istočnom kineskom moru, na putu za luku Ningbo.

Oba kontejnerska broda su naručena 2020. godine za MSC preko Kineske banke za finansijski lizing (Bocomm Leasing), kao deo ugovora o izgradnji četiri broda čija je ukupna vrednost 600 miliona dolara. Plovilo ima nekoliko inovativnih karakteristika za uštedu energije poput propelera velikog prečnika. Opremljen je air lubrication sistemom koji smanjuje otpor trupa i osovinskim generatorima koji stvaraju dodatnu snagu. Iz brodogradilišta kažu da bi ove tehnologije mogle dovesti do smanjenja potrošnje energije za 3 do 5%, čime bi se smanjile emisije CO2 i generalno ispunili ciljevi EEDI III.

Trend izgradnje brodova kapaciteta 24.000 TEU i više imao je veliki uticaj na sektor kontejnerskog transporta. Ovakvi giganti predstavljaju ogroman skok u kapacitetu plovila i omogućavaju veću operativnu i troškovnu efikasnost.

U poslednjih šest godina, kapacitet najvećih kontejnerskih brodova povećan je sa 20.000 TEU (MOL Triumph 2017) na više od 24.000 TEU. Međutim, još nije poznato da li su brodovi dostigli svoj maksimalan kapacitet.

Iako ovi veći brodovi mogu da nose više kontejnera u jednom putovanju, oni takođe predstavljaju značajne izazove u pogledu lučke infrastrukture, upravljanja lancem snabdevanja i uticaja na životnu sredinu. Uvođenje tako velikih plovila zahteva da luke i terminali budu opremljeni većim i naprednijim dizalicama, odgovarajućim pristaništem i dubljim plovnim putevima.

To je veliki izazov za mnoge luke, posebno one koje nemaju dovoljno resursa ili prostora za takva plovila.

Štaviše, transport velike količine tereta na jednom brodu povećava rizik od prekida lanca snabdevanja u slučaju kvara opreme, kašnjenja usled vremenskih uslova ili drugih nepredviđenih okolnosti. Pošiljaoci zbog toga moraju pažljivo da upravljaju svojim operacijama kako bi bezbedno isporučili teret na vreme i smanjili rizik od skupih kašnjenja ili oštećenja robe.

Drugi ključni faktor je pitanje maksimalnog popunjavanja kapaciteta ovih brodova, jer bi u suprotnom brodari mogli da se suoče sa rizikom smanjenja profita zbog nedovoljne iskorišćenosti kapaciteta. Ovo zaista treba uzeti u obzir, pogotovo što smo trenutno svedoci viška kontejnerskih brodova na tržištu, usled smanjene tražnje zbog globalnih geopolitičkih tenzija, inflacije i drugih faktora. 

Izvor: Pomorac.hr

Foto: YouTube/PrintScreen

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.