Rekordna proizvodnja i CENE novih kontejnera

Cene kontejnera za suve terete udvostručile su se u prošloj godini, pokazuje izveštaj Container Census & Leasing Annual Review and Forecast 2021/22 analitičara kompanije Drewry Shipping Consultants. Istovremeno, proizvodnja kontejnera takođe obara nove rekorde, a sve zbog velike potražnje za uslugama pomorskog transporta.

Tokom 2020. godine cene novih kontejnera porasle su za 75%. Iako su početkom prošle godine bile među najnižima ikada, u četvrtom kvartalu su već dostigle najviši nivo od 2011. godine.

Do drugog kvartala 2021. godine cene novog kontejnera od 40 inča dostizale su 6.500 dolara, što je više nego dvostruko povećanje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

– Cene su vođene rastućom potražnjom za novoproizvedenim kontejnerima, jer su kompanije nastojale da obnove svoju flotu, uled hroničnih problema sa dostupnošću kapaciteta – zbog sve većih poremećaja u lancu snabdevanja – navodi Drewry.

– Očekujemo da će cene kontejnera za suve terete dostići vrhunac u trećem kvartalu, a da će nakon toga doći do ublažavanja, te do dodatnog stišavanja u narednim godinama, kako se trgovina bude normalizovala.

Proizvodnja kontejnera u punom zamahu

Situacija je malo drugačija kod rashladnih i tank kontejnera. Njihove cene su se neznatno promenile u 2020, da bi tokom prvih 6 meseci 2021. počele da rastu. Krajem drugog kvartala ove godine rashladni kontejneri su koštali 6,5% više u odnosu na prošlu godinu, dok su cene tank kontejnera porasle za 40%.

Analitičari očekuju da bi cene ovih specijalizovanih kontejnera u narednim godinama trebalo da blago, ali kontstantno nastave da rastu.

Velika potražnja za kontejnerima za suvi teret, usled nedostatka na tržištu (što je jedan od glavnih razloga za drastično poskupljenje prekookeanskog prevoza), uslovila je bum u proizvodnji tokom prve polovine 2021.

Kina, koja je veliki proizvođač kontejnera, povećala je proizvodnju za čak 235% u odnosu na prošlu godinu, na 3 miliona TEU. Proizvodnja rashladnih kontejnera udvostručena je – na oko 260.000 TEU.

Analitičari očekuju da bi ovogodišnja proizvodnja novih kontejnera mogla da dostigne 5,2 miliona TEU, što je u odnosu na 2020. povećanje od 67%. Do sada su glavni kupci kontejnera bili zakupodavci – čak 68% svih novih kontejnera odlazilo je kod njih. Međutim, stručnjaci očekuju da će vlasnici brodova u narednom periodu sve više ulagati u kupovinu kontejnera – kako bi ih imali u svom posedu. Budući da su tokom poslednjih kvartala ostvarivali rekordnu zaradu, na raspolaganju su im i sredstva za takvu vrstu ulaganja.

Izvor: trans.info