Đorđije Marković, direktor kompanije Maersk Srbija – Srbija kao deo regiona ključnog za lance snabdevanja Evrope

Kompanija Maersk zvanično je prisutna u Srbiji od 2022, dok je ovaj brodarski gigant u našoj zemlji operativan više od 17 godina. Kako su pre nekoliko godina usmerili svoje poslovanje na pružanje kompletnih logističkih usluga, tako je i predstavništvo u Srbiji spremno da odgovori na sve zahteve i dopremi kupcima robu do vrata.

Velikim akvizicijama u proteklom periodu jasno slede svoju strategiju, a odlukom da svi novi brendovi (Hamburg SUD, KGH, LF Logistics, B2C Europe, Visible SCM…) stečeni akvizicijama posluju pod imenom Maersk, dodatno jačaju svoj uticaj na svetskoj logističkoj sceni.

– Novom strategijom, klijenti dobijaju raznovrstan spektar usluga od jednog provajdera – kaže na početku razgovora za PlutonLogistics Đorđije Marković, direktor kompanije Maersk Srbija.

Iskoristili smo ovu jedinstvenu priliku da sa prvim čovekom Maersk-a u našoj zemlji razgovaramo o prilikama u logističkoj industriji, sa akcentom na poslovanju i budućim aktivnostima te kompanije u Srbiji.

PL: Koje usluge i servise biste istakli kao najznačajnije za klijente u Srbiji?

– Kompanija Maersk svoju globalnu kulturu logističkog integratora prenosi i na lokalna i regionalna tržišta. Klijenti u Srbiji tako dobijaju uslugu istog kvaliteta i standarda kao bilo gde u svetu. Najznačajniji je prekookeanski transport punih kontejnera uz intermodalna rešenja do krajnje destinacije. Osim toga, dostupna su i druga rešenja, a tu su zbirni prekookeanski transport, avio transport, skladištenje i carinjenje.

Kada govorimo o zbirnom transportu, roba se sa dalekih destinacija preko naših konsolidacionih centara doprema do luka u Rijeci i Kopru, a onda dalje do adresa naših klijenata. Koristimo sličan pristup i u avio transportu, gde preko naše mreže kancelarija i flote dostavljamo teret do krajnje adrese, shodno zahtevu klijenata. Moram napomenuti da na veoma bitnom koridoru za naš region, Daleki istok – Evropa, imamo šest letova svake nedelje, a oko 45 letova na mesečnom nivou širom celog sveta – KR, USA, UK, CN….

U sektoru carine i skladišta smo prisutni sa svojim timom u Hrvatskoj i Sloveniji, dok u Srbiji trenutno usluge carinjenja i skladištenja radimo sa partnerima.

Maersk će se snažno fokusirati na ove usluge u narednom periodu, tačnije, želimo da u Srbiji imamo sopstvene kapacitete, sa našim zaposlenima i kompletnom našom uslugom.

PL: Iz kojih industrija danas dolaze vaši klijenti u Srbiji? Koju robu očekujete u budućnosti?

– Mi smo u Srbiji prisutni više od 17 godina i imamo dugoročno partnerstvo sa velikim kompanijama, gde podjednaku važnost dajemo i direktnim strankama, špediterima, ali i našim dobavljačima.

Kada govorimo o vrsti robe koju prevozimo, možemo izdvojiti robe koje dolaze iz segmenta sportske opreme i bele tehnike, automobilske industrije, metalurgije, drvne industrije i naravno segment roba pod temperaturnim režimom. Nastojimo da prilagodimo ponudu svakom pojedinačnom segmentu, gde kreiramo različite proizvode/usluge koji će biti prihvatljivi našim klijentima/partnerima.

Obim spoljne trgovine konstantno raste, a Srbija sa takvim privrednim rezultatima treba da bude logističko čvorište.

PL: Kompanija Maersk ima važne i velike projekte u našem regionu.

– Kao što znate, kompanija Maersk je ove godine počela izgradnju kontejnerskog terminala Rijeka Gateway. Reč je o najsavremenijem terminalu u ovom delu Evrope koji bi trebao da bude operativan 2025. godine. Terminal predstavlja značajno ulaganje, no to je tek jedan segment šireg plana koji smo zacrtali za područje Rijeke i Kopra. Naša namera je da uložimo značajna sredstva u celokupni logistički lanac, uključujući investicije u obe luke, kako Kopar tako i Rijeka, te u poboljšanje povezanosti sa Srednjom Evropom i Adriatik regijom.

Pored pomenutog projekta važno je napomenuti da je naš regionalni Maersk tim otišao i korak dalje, sa uspostavljanjem prvog Maersk-ovog skladišta u Hrvatskoj i uopšte u Adrijatik regiji. Veoma nam je vazno da naši partneri Marks and Spencer i Puma zaista dobiju E2E uslugu koju pružamo kroz sopstveni skladišni kapacitet, sistem i ljude.

Mi tu ne želimo da stanemo i vidimo Srbiju kao jednu od sledećih destinacija.

PL: Imate li nešto konkretno kada je reč o investicijama u Srbiji?

– Verujemo da postoji veliki potencijal za unapređenje poslovanja Srbije kako sa regionom, tako i direktno sa svim članicama EU. Kao što je već pomenuto, Luka Rijeka i Luka Kopar predstavljaju važne tačke našeg poslovanja, direktno povezane s tržištem Srbije.

Srbija se savršeno uklapa u naše dalje planove investiranja u intermodalne terminale, skladišta, logističke centre, kao i u razvoj železničkih i drumskih koridora širom regiona, a o nekim konkretnim investicijama za region Srbije će se ubrzo znati više.

Naredne godine planiramo proširenje našeg lokalnog tima, a sa ciljem da imamo još snažniju prisutnost i podršku na tržištu.

PL: Kraj 2023. godine karakteriše nova bura oko prekookeanskog prevoza robe. Šta se dešava na Crvenom moru? Kakve su projekcije za 2024?

Napadi na trgovačke brodove u Crvenom moru značajno su poremetili industriju brodarstva. Brodari, smatrajući prolazak kroz Suecki kanal rizičnim, preusmeravaju svoje brodove na alternativu rutu oko Rta dobre nade. To dovodi do dužeg tranzitnog vremena, povećanih troškova transporta i kašnjenja u isporuci robe.

Situacija se menja iz dana u dan i dobijamo pozitivne signale da će brodari opet uspostaviti plovidbu kroz Suecki kanal, ali svakako treba biti oprezan.

Prognoziranje na neki duži period, posebno na period od 12 meseci je veoma teško, ali se očekuju značajna pomeranja u prvom kvartalu, gde bi se posledice tih pomeranja sigurno prelile i u drugi kvartal 2024.

Praćenje situacije i nalaženje najboljih rešenja za klijente, uključujući i prevoz robe avionom, deo su naših napora u prilagođavanju novonastaloj situaciji.

PL: Avio transport je ranije bio rezervisan za ekskluzivnu robu i manje pošiljke. Da li se to sada menja?

– Veliki uticaj na avio transport je imao period korone koji je dokazao da se promene potrošača-krajnjih kupaca mogu brzo dogoditi, a samim tim i promene u vrsti roba koje se transportuju, nevezano za vrednost robe. Ako se na to doda uticaj zelenih incijativa za dostizanje održivosti, kao i prisutnost e-trgovine, definitivno možemo reći da avio transport postaje sve bitnija stavka u povezivanju unutar lanaca snabdevanja, jer može da odgovori na gore navedene faktore, odnosno zahteve.

Segment avio transporta za Maersk predstavlja bitnu stavku u pružanju usluga u okviru e-commerce segmenta, kao i sve više prisutnog trenda kod krajnjih korisnika-potrošača, a to je usluga do vrata. Imamo zaista različita rešenja u kombinaciji avio i pomorskog transporta, koja mogu biti zanimljiva našim klijentima.

Avio transport je izuzetno važna karika za naše poslovanje i upravo na taj segment stavljamo sve veći akcenat u regionalnom i lokalnom poslovanju. Trenutno raspolažemo sopstvenom flotom od 12 aviona, a do kraja 2024. se očekuje proširenje za još 2 aviona. Maersk je već investirao u ljude unutar sektora avio transporta, a nastaviće i narednih godina.