Kada vam je neophodno dodatno osiguranje tereta?

U periodu od 2020. godine do sada, niz faktora zakomplikovao je ekonomsku situaciju u Evropi. Uprkos pandemiji korona-virusa, ratu u Ukrajini i povećanim troškovima, sektor transporta i logistike ostao je među onima koji su se najuspešnije borili sa svim izazovima. Došlo je do rasta onlajn trgovine, a shodno tome isporuke ka krajnjim kupcima nastavile su se i tokom pandemije. Fabrike u vodećim industrijama kao što su automobilska, prehrambena, kozmetička i tekstilna nastavile su da rade koristeći alternativna rešenja za snabdevanje od svojih logističkih provajdera.

U isporuci, međutim, pored optimalnog tranzitnog vremena i razumnih troškova, neophodno je pre svega da teret stigne do krajnjeg korisnika neoštećen, tj. u odličnom kvalitetu. Zahvaljujući digitalizaciji, razvijenim online platformama za upravljanje skladištenjem, kao i obučenim stručnjacima za logistiku, greške se danas javljaju mnogo ređe.

Nažalost i najmanja oštećenja prilikom transporta robe mogu biti veliki gubitak za svakoga ko računa na brzu i bezbednu isporuku na željenu adresu. Najčešći rizici uključuju oštećenje robe tokom preuzimanja, pretovara i njenog istovara, krađu i gubljenje robe, ali i opasnost da se teret u tečnom stanju izlije ili iscuri. Osim toga, uvek postoje nepredviđene okolnosti na koje ni najiskusniji špediteri ne mogu da budu spremni, kao što su gubici ili oštećenja robe usled okolnosti poput nesreća, prirodnih katastrofa, požara itd…

Ove situacije su pokrivene objedinjenim osiguranjem tereta, takozvanim „institucionalnim kargo klauzulama“. One su međunarodno prihvaćene i iste su širom sveta. Tri vrste klauzula „A“, „B“ i „C“ se razlikuju u zavisnosti od vrste pokrića.

Prva klauzula nudi potpunu pokrivenost, klauzula „B“ – ograničeno pokriće, a klauzula „C“ – minimalno pokriće.

Naknada osiguranja plaća se na stvarne kilograme pošiljke, vrednosti robe i direktno je proporcionalna vozarini. Takođe je važno i o kom transportnom modalitetu je reč.

Ove klauzule pogodne su i za teške terete male vrednosti. Prilikom transporta vredne robe, lekova, eteričnih ulja i elektronike potrebno je dodatno osiguranje tereta koje pokriva celokupnu fakturnu vrednost tereta u slučaju nezgode.

Iako je osiguranje tereta najefikasnija opcija, u određenim situacijama novac ne može da nadoknadi zakašnjenja u lancu snabdevanja, zbog čega je važno da preduzmete dodatne mere prilikom transporta svoje robe.

Odaberite logističkog saradnika sa iskustvom

Ne samo da će vam ovo omogućiti pouzdaniji proces transporta već će vam ga i značajno olakšati. Logistički eksperti uvek vas mogu posavetovati koji vid transporta je idealan za vaš tip robe, ali i kako da zaštitite dodatno vašu osetljivu, vrednu ili vangabaritnu pošiljku. Odabir logističkog partnera sa uspešnom tradicijom iza sebe takođe može biti ne samo bezbedan, već i najefikasniji potez.

Nebojša Đekić

Velike globalne kompanije koje imaju široku mrežu partnera širom sveta obezbediće vam i mnogo povoljnije uslove od onih koje biste sami mogli da dobijete. Sa vama će takođe podeliti i savet kako bi bilo najbolje da se roba deklariše, koje mašine će biti korišćene za utovar, ali će omogućiti i 24-časovno praćenje pošiljke.

Ipak, dodatno osiguranje tereta olakšava procese lanca snabdevanja svim učesnicima od proizvođača, trgovca, logističkog provajdera do krajnjeg korisnika. Ova usluga je sve popularnija kod klijenata u logističkoj industriji.

Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja cargo-partner Srbija, logističke kompanije sa preko 40 godina iskustva, kaže da kupci sve više koriste ovu dodatnu uslugu.

– Trudimo se da poverenje klijenata steknemo svojim radom i posvećenošću. U kompanji cargo-partner preko 4.000 zaposlenih brine o pošiljkama naših klijenata svakog dana. Ali i pored toga, činjenica je da postoje stvari koje su izvan naše moći, zbog čega je osiguranje zaista vrlo poželjna opcija.

Od početka godine osigurano je blizu 8% svih prevezenih pošiljki, ističe Đekić.

– Poslednjih godina beležimo stalan rast osiguranih pošiljki kako u tranzitu, tako i onih koje skladištimo u našem logističkom centru. Naši stručnjaci uvek savetuju klijente o uslovima, dokumentaciji i pre svega pogodnostima dodatnog osiguranja tereta kao što su finansijska ušteda i vreme.

Izvor: Promo, cargo-partner