DP World novo ime Luke Novi Sad – Vlasnici predstavili i investicioni plan

Novi vlasnik Luke Novi Sad koju je država prodala arapskom P&O Ports Dubai planira da uloži gotovo 20 mil EUR do 2025. godine u infrastrukturu, objekte i opremu, a dodatnih 8,5 mil EUR za popravku i održavanje. Zadržaće sadašnjih oko 150 radnika, ali planira da zaposli i nove, prenosi Politika.

– To nije samo plan, mi smo već počeli da radimo na ovom. Naša kompanija je došla u Srbiju ne na jedan mesec, nego dugoročno – kazao je predsednik skupštine akcionara novosadskog preduzeća DP World Rado Antolović, predstavljajući investicioni plan vicepremijerki Zorani Mihajlović, gradonačelniku Milošu Vučeviću i ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata Mubaraku el Daheriju, koji su obišli novosadsku luku na obali kanala DTD.

Luka Novi Sad sada se formalno zove DP World. Ona je deo istoimene grupacije u Dubaiju – njihova 79. luka kojom upravljaju širom sveta, napomenula je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kada su ušli u novosadsko preduzeće, zatekli su „loš menadžment”, kako je to Antolović rekao novinarima koje je zanimalo i kakvu finansijsku situaciju su zatekli s obzirom na to da je smenu dosadašnjeg direktora luke Aleksandra Milovančeva pratila afera po kojoj je on uoči dolaska novog vlasnika znatno podigao plate i navodno nije prikazao neke troškove.

Ministarka Mihajlović ukazala je da novosadska luka sada ulazi na međunarodnu pozornicu u vodnom saobraćaju i da je to za Srbiju veoma značajno, ne samo za grad Novi Sad.

– DP World je prvi strani investitor u vodnom saobraćaju u Srbiji. Nekako decenijama je taj vodni saobraćaj bio negde pored nas. Uvek smo mnogo više mislili na železnicu, na autoputeve i puteve, nego na luke i vodne koridore. Mislim da to jeste bila greška, ali svaka se greška da ispraviti, i u tom smislu nastavili smo i nastavićemo ulaganja u luke i u vodni saobraćaj – navela je ministarka.

Grad je zadovoljan, prema rečima gradonačelnika Vučevića, što sve planirano ide svojim tokom i što će novi vlasnik luke voditi računa o zaposlenima i ambijentu Novog Sada. Napomenuo je da je kompanija spremna da pokaže da je društveno odgovorna i učestvovaće u projektima na teritoriji grada.

– Želimo da vidimo veliki robni transport s ove lokacije, ali želimo da vidimo da DP World, odnosno Luka Novi Sad, otvori i najmoderniji pristan za putnički saobraćaj na Dunavu – dodao je Vučević i ujedno podsetio na planove grada za uređenje priobalja, te da je raspisan konkurs za uređenje špica kanala DTD i Dunava.

Podsetivši da su pregovori o luki počeli pre godinu i po, ambasador UAE kazao je da je srećan što prisustvuje početku operacija kompanije DP World, koja radi u oko 40 država sveta. Rekao je da je saradnja dveju vlada i timova bila izuzetna, te da je sad treba preneti na operativni nivo.

– Veoma je bitan i odnos predsednika Srbije s prestolonaslednikom Abu Dabija – dodao je ambasador, zahvalivši i sultanu Bin Selejimu, direktoru DP World-a, na zalaganju za ovaj projekt.

Novi vlasnik je kupio Luku Novi Sad a. d. za 7,99 miliona evra, po početnoj ceni u postupku privatizacije ovog doskoro državnog preduzeća i jedine državne luke. Ugovor je sklopljen u maju 2019. godine, kada je rečeno da će novi vlasnik imati obavezu da u naredne tri godine investira 15 miliona evra, od čega pet miliona evra u lučku infrastrukturu, a 10 miliona evra u lučku suprastrukturu.

Izvor: Politika

Foto: MGSI