„Hapag-Lloyd“ počinje primenu inovativnog softvera za ukrcaj i iskrcaj kontejnera

U okviru pilot programa, kompanija „Hapag-Lloyd“ će biti prvi brodar koji će početi da primenjuje inovativni „Cloud- Based“ softver za ukrcaj i slaganje kontejnera, a koji je razvila američka firma XVELA iz Kalifornije.

Kao rezultat ovog novog rešenja plan ukrcaja i iskrcaja biće dostupan u realnom vremenu kako operaterima na terminalu, tako i zaduženim licima u centrali Hapaga.

Na ovaj način, brodar će moći u kontinuitetu da prati napredovanje ukrcajno- iskrcajnih operacija, te time obezbedi efikasnije angažovanje svojih plovila. Lukama će ova novena doneti mogućnost da adekvatno i na vreme pripreme ljudstvo i tehniku za svaku pojedinačnu situaciju, kako bi se izbegle neočekivane promene i nepotrebna čekanja, koja oduzimaju puno vremena obema stranama.

– Što je više transparentnosti u transportnom lancu, to je posao efikasniji, a svi koji su uključeni mogu se kvalitetnije pripremiti svoja sredstava, pa od ovog novog softvera očekujemo značajne operativne prednosti. Cloud-based rešenja kao što je XVELA omogućiće značajno napredniju razmenu informacija sa terminalima –  rekao je Jörn Springer, šef tima za podršku brodovima u „Hapag- Lloyd“-u.

Inače, „Hapag“-ov centar za podršku floti smešten je u Hamburgu i postoji od 2013. godine. Bavi se praćenjem svih brodova u vlasništvu kompanije, kao i onih u Charteru. Za nekoliko godina od kada je ovaj 10-člani tim aktivan, kompanija je ostvarila značajne uštede, a pogotovo na planu potrošnje goriva.

– Mi smo konstantno u potrazi za dodatnim rešenjima za optimizaciju naših procesa i procedura, kako na moru tako i u lukama. Nadamo se da će ovaj novi inovativni pristup ukrcajno- iskrcajnim operacijama dati novi kvalitet, pogotovo kada je reč o uštedi vremena provedenog u lukama –  dodao je Springer, a prenosi plovidba.me.