Dry Port Terminals u Pančevu – Predstavljamo vam novi intermodalni terminal na Luci Dunav!

Početkom maja i zvanično je otvoren novi intermodalni terminal i to na Luci Dunav u Pančevu. Dry Port Terminals (DPT) je trimodalni kontejnerski terminal koji korisnicima pruža mogućnost korišćenja železničkog, drumskog i rečnog transporta. O novom terminalu za PlutonLogistics ekskluzivno govori Miša Luković, direktor DPT-a i iskusni profesionalac sa dugogodišnjim stažom u oblasti intermodalnog transporta, odnosno u oblasti rada terminala i terminalnih usluga.

– U Srbiji se o intermodalnom transportu sve više govori, a pravi razvoj  tek dolazi, kao i investicije u kontejnerske terminale. S tim u vezi, procenili smo da je za nas sada pravi trenutak za zauzimanje pozicije na tržištu i da ćemo pronaći svoje mesto, kako u Srbiji, tako i na tržištima regiona. Istakao bih da je DPT terminal pozicioniran na jednom od glavnih železničkih čvorišta u Srbiji, železničkoj stanici Pančevo – kaže za naš portal Miša Luković, koji je najveći deo svog profesionalnog iskustva stekao u preduzeću ŽIT, gde je radio od samog osnivanja pa do aprila 2020. godine, kada dolazi na čelo DPT tima. Iskustvo našeg sagovornika je izuzetno dragoceno i u oblasti sklapanja partnerskih ugovora sa ključnim brodarima – Maersk, CMA CGM, MSC, Hapag Lloyd i COSCO.

Miša Luković

Kada je o konkretnim brojkama reč, DPT terminal raspolaže sa dva industrijska koloseka dužine više od 1.000 metara, manevarkom za pozicioniranje vagona na i sa terminala, maksimalnim skladišnim kapacitetom od 30.000m2, dva Reach Stacker-a, javnim carinskim skladištem, 32 priključka za kontejnere sa temperaturnim režimom, kao i celokupnim sistemom za automatizovano punjenje kontejnera rasutim zrnastim teretima.

Naš sagovornik kaže da su prvoj fazi razvoja terminala usmereni na uspostavljanje tokova sa lukama Rijeka, Pirej i Bar. Reč je o tri luke preko kojih se tržište Srbije u najvećoj meri snabdeva robom u uvozu i preko kojih plasira robu u izvozu.

– Kako je DPT terminal pozicioniran u okviru Luke Dunav, korisnici terminala i luke imaju mogućnost da svoje pošiljke i opremu pozicioniraju i otpremaju i Dunavom, što stvara mogućnosti za povezivanje tržišta koja do sada nisu bila povezana kroz transport kontejnerizovanih pošiljki. Tu prvenstveno mislimo na povezivanje sa lukom Konstanca i evropskim lukama na Dunavu, kao što su Budimpešta, Beč, Bratislava, Regensburg…

Kako kaže Luković, terminal je otvoren za sve zainteresovane strane. Fokus je na organizatorima železničkog transporta, špediterima i brodarima.

– Vlasnici roba će kroz svoje špeditere i organizatore transporta koristiti usluge terminala.

Kako sve to funkcioniše?

Naš sagovornik naglašava da je ključ uspešnog poslovanja u posvećenim zaposlenima koji osluškuju tržište, kreiraju inovativna rešenja, stvaraju i održavaju kvalitetnu uslugu i svojim predanim radom grade kredibilitet i pouzdanost kompanije.

– Kombinujući mladost i iskustvo stvorili smo tim koji je spreman da se suoči sa dinamičnim i složenim okruženjem. Posvećenost i entuzijazam članova našeg tima su doveli do stvaranja novih rešenja u oblasti terminalnih usluga.

Ponosni smo što možemo tržištu da ponudimo jedinstvenu uslugu: potpuno automatizovan sistem za punjenje kontejnera rasutim teretima. Ova usluga omogućava maksimalno iskorišćenje kapaciteta kontejnera, što dovodi do smanjenja ukupnih troškova transporta. Takođe, drastično smanjuje broj manipulacija robom od prodavca do krajnjeg kupca.

Koristeći ovu uslugu, minimalna količina robe koja se može ponuditi krajnjem kupcu sa tržišta Srbije je jedan kontejner (24t). To značajno proširuje paletu potencijalnih kupaca koji mogu za sopstvene potrebe kupiti robu iz naše zemlje direktno od proizvođača.

Na samom terminalu biće uspostavljen sistem slotova za prijem i otpremu vozova, što garantuje korisnicima pouzdanost servisa i planiranje dopreme/otpreme pošiljaka prema unapred utvrđenom redu vožnje. Flota viljuškara koja broji dva Reach Stacker-a (jedan top lift i jedan intermodalni) i osam standardnih viljuškara različitih nosivosti (od 2t do 15t) omogućava istovremeni rad na prijemu/otpremi vozova i otpremi/prijemu kontenera kamionima, kao i punjenje/pražnjenje kontenera u stuff in/out zoni terminala, a sve to istovremeno.

Planovi

DPT je fokusiran na uspostavljanje tokova sa organizatorima železničkog transporta, a trenutno su u pregovorima sa nekoliko firmi koje razmatraju ove mogućnosti.

– Raspolažemo najvećim kapacitetom za prijem, odnosno otpremu kontenera na tržištu (maksimalni kapacitet terminala je uskladišteno 3.500 TEU) i u tome prepoznajemo značajan potencijal za širenje posla u narednih šest do devet meseci.

INTERMODALNI TRANSPORT U SRBIJI

– Tržište o kome pričamo je u konstantnom porastu u našoj zemlji poslednjih nekoliko godina. Intermodalni transport će u Srbiji tek doživeti punu ekspanziju. Otvaranjem železničkog transporta, očekujemo pojavu privatnih operatera na tržištu, što će za posledicu imati razvoj intermodalnog transporta, koji u Evropi već nekoliko decenija funkcioniše i konstantno raste – zaključuje Luković.