Inovacije u lukama – Visokoregalno skladište za KONTEJNERE štedi vreme i kapacitete!

Da li ste ikada razmišljali o mogućnostima da bolje iskoristite postojeće skladišne kapacitete drugačijim slaganjem kontejnera? Upravo je to svrha pilot projekta BoxBay, u luci Džebel Ali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Novi sistem visokoregalnog skladištenja intermodalnih kontejnera završio je opsežnu fazu testiranja i sada je spreman da globalnom tržištu ponudi savršen način za uštedu prostora i povećanje fleksibilnosti.

Kako globalni obim isporuka nastavlja da raste, proširenje skladišnog prostora je glavni prioritet za logistiku u lukama. Većina postojećih kontejnerskih luka nalazi se u blizini gusto naseljenih gradova. Iz tog razloga, kao i zbog svog istorijskog značaja, mnoge su dostigle granicu svog rasta – jedva da ima mesta za dodatno skladištenje.

Više prostora je neophodno

Globalni obim transporta, kao i veličina samih brodova, izuzetno su porasli tokom poslednjih decenija, što je postalo značajan izazov za lučke komplekse. Dok je kontejnerski brod mogao da preveze oko 8.000 TEU na prelazu milenijuma, dvadeset godina kasnije, brodovi su projektovani za tri puta veći kapacitet, ili otprilike 24.000 TEU. Koristeći metodu slaganja kontejnera direktno jedan na drugi, konvencionalni sistemi za skladištenje imaju sve veće poteškoće u brzom i preciznom završetku operacija.

Kao rezultat toga, istovar i utovar kontejnera uglavnom traje nekoliko dana, što se direktno prevodi u duže vreme isporuke robe. Drugim rečima, lučki operateri i prevoznici se, pored nedostatka prostora, bore i sa sve skupljim i dugotrajnijim operacijama.

Od “kalemova“ do BoxBay-a

Jedno rešenje za ove poteškoće, mogla bi da bude inovacija zajedničkog preduzeća kompanije DP World (najvećeg svetskog operatera kontejnerskih luka) i SMS grupe (nemačkog specijaliste za industrijsku tehnologiju). Zajedno, te dve kompanije su prve u industriji koje su razvile inteligentno rešenje koje na revolucionaran način sprovodi kretanje kontejnera u lukama. Ova inovacija podrazumeva sistem regala sa visokim ležištima pod nazivom BoxBay.

Cilj zajedničkog preduzeća je da integriše ovo potpuno automatizovano visokoregalno rešenje u kontejnerske terminale širom sveta.

Niko ne može poreći da je došlo vreme za autonomne i automatizovane tehnologije u logistici.

BoxBay tehnologija je potekla iz podružnice SMS Grupe – AMOVA, koja je specijalizovana za viskoregalno skladištenje velikih koturova čeličnog lima, koji se skladište i transportuju u valjanom obliku. Firma AMOVA je dizajnirala 50 metara visok sistem regala koji može da primi oko 50 tona kalemova. Projekat se pokazao kao uspešan u praksi, što je kasnije primenjeno na BoxBay.

Ali šta je zapravo BoxBay?

BoxBay je novorazvijeni sistem za skladištenje koji, pojednostavljeno rečeno, stvara visoke hrpe kontejnera. To možda u početku ne zvuči kao tako revolucionarna inovacija, ali ovaj specijalno dizajniran sistem visokih regala koristi pametno i ekološki prihvatljivo rešenje, koje skladišti kontejnere u pojedinačnim odeljcima čelične strukture regala od jedanaest spratova.

Kontejneri se ne slažu direktno jedan na drugi na uobičajen način. Svaki od njih je smešten u svoj odeljak, što im omogućava poseban pristup. Nema kašnjenja kada se, na primer, kontejner u redu 3, nivo 5 mora pomeriti odvojeno od dva kontejnera koja se nalaze iznad njega. Sa trenutnom metodom, ta dva kontejnera bi takođe morala da se stave negde drugde da bi se pomerio željeni kontejner.

Očekuje se da će novi sistem regala smanjiti potrebe za prostorom u terminalima za 70%. I ne samo to – broj pomeranja kontejnera je smanjen za 65% u poređenju sa jednostavnim slaganjem.

Velika fleksibilnost i značajna ušteda vremena

Čim brodovi isporuče kontejnere u luku, oni se istovaruju portalnim dizalicama i transportuju automatizovanim vozilima ili vozilima sa posadom, do visokoregalnog skladišta. To se može uraditi sa tradicionalnim poluprikolicama, drugim vrstama vozila ili čak transportnim sistemima bez posade. Nakon što stignu do visokih regala, kontejneri se pomeraju pomoću potpuno integrisanih, električnih dizalica za slaganje, koje mogu da skladište ili povlače kontejnere iz regala bez potrebe za pomeranjem drugih kontejnera. Sistemi za prenos mogu se postaviti na bilo koju od četiri strane sistema regala, obezbeđujući visok nivo fleksibilnosti. Na primer, sa skladištem dužine 700 metara i 50 kranova za slaganje, tokom jednog sata može se obaviti preko 500 kretanja kontejnera iz pravca mora i 300 kretanja iz pravca kopna.

YouTube/PrintScreen

Ovo bi trebalo da privuče pažnju najvećih svetskih luka, jer teretni brodovi postaju sve veći, a troškovi pretovara ne postaju niži. Ponekad je potrebno nekoliko dana za istovar tereta, a “čuvanje“ kontejnera može trajati skoro isto toliko. Svaki ušteđeni sat je znači uštedu novca za prevoznika i lučkog operatera, a da ne pominjemo i bržu isporuku robe.

Sistem ima još jednu prednost koja bi ga mogla učiniti popularnim za mnoge luke – može da se koristi bilo gde i da odgovara svakom terminalu. Može se modularno proširiti i uvek garantuje direktan pristup svakom kontejneru.

Doprinos održivoj budućnosti

Osim povećanog kapaciteta skladištenja i inteligentne tehnologije, BoxBay takođe impresionira svojim potencijalom za ekološki prihvatljiv rad. Sistem nudi mnogobrojne prednosti i za luke i za životnu sredinu: „energy recovery“ sistemi mogu da generišu struju, dok se kontejneri pomeraju. Osim toga, predviđeno je i da se ceo sistem napaja solarnim ćelijama na krovu, koje zapravo isporučuju znatno više energije nego što je potrebno za rad. Drugim rečima, ova vrsta snabdevanja energijom učinila bi ove regale CO2-negativnim. To je još jedan korak ka dekarbonizaciji lanca snabdevanja.

Još jedna prednost je to što, zahvaljujući automatizaciji, rack ne mora da bude osvetljen, a nivo buke je takođe sveden na minimum, sa panelima koji apsorbuju zvuk sa strane. Čak i kada se nalaze u urbanom području, višespratni regali ne bi preterano doprineli zagađenju bukom.

Testna faza i „puštanje uživo“

Prvi BoxBay regal u punoj veličini podignut je u luci Džebel Ali i testiran je u periodu od šest meseci. Nakon velikog broja testiranja i prilagođavanja, performanse su dodatno poboljšane, a procenjeni budući troškovi ulaganja svedeni na minimum.

Proizvođač takođe očekuje da će operativni troškovi nastaviti da se smanjuju – samo tokom testne faze potrošnja energije je smanjena za 29%. Prema trenutnim podacima, 792 kontejnera se mogu uskladištiti u objektu istovremeno, a preko 80.000 kretanja kontejnera je završeno, od njegovog puštanja sistema u rad 2020. Prvi BoxBay sistem za skladištenje je spreman za budućnost i za rad!

Sada ostaje samo da sačekamo i vidimo kada će BoxBay biti korišćen u drugim lukama i da li će se ovaj obećavajući sistem dokazati na globalnom tržištu!

Izvor: cargo-partner.com/trendletter

Foto: YouTube/PrintScreen, DP World

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.