Ponovo „pao“ rekord – MSC Tessa zvanično najveći kontejneraš na svetu (VIDEO)

Кinesko brodogradilište Hudong Zhonghua pohvalilo se još jednim rekordom: početkom avgusta porinuli su novi najveći kontejnerski brod na svetu, koji će oboriti prethodni rekord za 112 TEU! Novi najveći kontejneraš, kapaciteta 24.116 TEU, jeste brod MSC Tessa, prenosi pomorac.hr.

Кako i ime otkriva, on se gradi se za MSC, trenutno najveću kompaniju za prevoz kontejnera na svetu. MSC Tessa ima dizajn sličan Evergreen-ovom brodu Ever Alot, koji je u junu isplovio iz istog brodogradilišta i oborio rekord postavši prvi kontejneraš kapaciteta većeg od 24.000 TEU. Međutim, kineski brodograditelji uspeli su da nadmaše sami sebe i „stisnu“ još nekoliko slotova na novom brodu – iako su glavne dimenzije nepromenjene, optimizovano je nekoliko stavki.

Rezultat redizajna MSC Tessa je povećanje kapaciteta od 112 TEU u poređenju sa Evergreen-ovim Ever Alot i Ever Apex brodovima, koji imaju kapacitet od 24.004 TEU. Ta dva broda isporučena su podružnici tajvanske pomorske korporacije Evergreen u junu i julu.

MSC Tessa je dugačka 399,99 i široka 61,5 metara. Ova „grdosija“ je jedan od četiri ultra-velika kontejnerska broda koji su trenutno u izgradnji za MSC u brodogradilištu Hudong Zhonghua. Кineski brodograditelji nisu propustili da iskažu da je MSC Tessa skoro 200 stopa duža od najvećeg nosača aviona. Površina palube ekvivalentna je površini od četiri fudbalska terena, a čak 25 kontejnera moći će da se naređa po visini.

Otkako je limit od 20.000 TEU prvi put premašen 2017. godine, rekordi u veličini kontejnerskih brodova konstantno se obaraju, tokom poslednjih godina. Кontejnerski brodovi su se više nego utrostručili u pogledu kapaciteta, od početka veka do danas.

MSC Tessa biće isporučena do kraja ove godine. Novogradnje koje će stići iz kineskog brodogradilišta samo su deo MSC-ove ogromne knjige narudžbina. Prema navodima specijalizovanih portala, MSC trenutno čeka izgradnju čak 114 brodova, sa ukupnim kapacitetom od otprilike 1,5 miliona TEU. To je kapacitet ekvivalentan trećini sadašnje flote, a deo novogradnje verovatno će zameniti starije brodove.

Od kada je ranije ove godine premašio Maersk i postao najveća kompanija za transport kontejnera, MSC je nastavio da uvećava prednost. Alfaliner izveštava da MSC ima 17% tržišnog udela, sa flotom od 690 brodova ukupnog kapaciteta 4,47 miliona TEU, prenosi pomorac.hr.

Foto: YouTube/PrintScreen