Kakvi su planovi kompanije COSCO za tržište Srbije?

Brzorastući kineski div, kompanija COSCO, je u trećem kvartalu prema prometu preskočila dosad vodeći „Maersk Line“. COSCO je u tom periodu ostvario pretovar od 5,49 miliona TEU-a, dok je „Maersk Line“ imao 5,26 miliona, kažu podaci Alphalinera.

U međuvremenu, EU je odobrila COSCO-vo preuzimanje honkoškog OOCL-a, vredno 6,3 mlrd USD.  OOCL je u trećem kvartalu pretovario 1,6 miliona TEU-a. I taj će posao nesumnjivo učvrstiti COSCO na vrhu svetske kontejnerske lestvice.

Samo nekoliko nedelja ranije, COSCO je za 35 mil EUR preuzeo kontrolni udeo u „APM Terminals“-u, tačnije kontejnerskom terminalu u belgijskoj Luci Zeebrugge.

O planovima te kompanije u Srbiji bilo je reči na godišnjoj The Economist konferenciji, održanoj 14. decembra u Beogradu. Otvarajući panel, „Šta se dešava sa koridorima i logističkom industrijom u Srbiji“, Erich Cossutta, predstavnik „Cosco Shipping“, je izjavio da je za Kinu, Srbija od izuzetne važnosti, kao i da je ta kompanija „produžena ruka Kine u realizaciji projekta Jedan pojas, jedan put“.

– Deo „Luke Pirej“ smo kupili još 2009. godine, a kasnije smo postali vlasnici celokupne imovine. Ideja je bila da Pirej bude centralni hab odakle će se  roba distribuirati širom Evrope. Kada smo preuzeli, „Luka Pirej“ je imala promet od 800.000 kontejnera, danas je to 4,3 miliona, a iduće godine namerevamo da pretovarimo 5 miliona – naveo je Cossutta.

On je objasnio da je ranije uz Srbiju, COSCO koristio i paralelni železnički koridor preko Mađarske i Rumunije do zemalja Zapadne Evrope. Od maja ove godine, roba iz te luke ide isključivo preko naše zemlje.

–  Planiramo da do 2020. godine kroz Srbiju prevozimo više od 1.000 vozova godišnje – objasnio je Cossutta.

Govoreći o tranzitnim vremenima, dao je primer da roba kupljena u Kini može biti na policama u Srbiji za manje od 30 dana.

Upoređujući vreme transporta preko Luke Pirej i reka na Jadranu, Cossutta je naveo da je „put preko grčke luke kraći za 9 dana“.

Inače, redovan nedeljni multimodalni servis iz „Luke Pirej“ do terminala kompanije NELT u Dobanovcima pokrenut je u maju ove godine.