Kontejneraš Ever Given konačno napustio Suecki kanal (VIDEO)

Kontejnerski brod Ever Given započeo je danas putovanje iz Sueckog kanala, više od tri meseca nakon što se nasukao začepivši jednu od najvitalnijih trgovinskih arterija na svetu i poremetivši svetske lance snabdevanja, objavio je CNN oko podneva. 

 

Brod koji je šest dana u martu blokirao Suecki kanal, sada će otploviti do Roterdama u Holandiji, sa teretom vrednim nekoliko stotina miliona dolara. Putovanje bi moglo da traje oko dve nedelje, jer će Ever Given morati da plovi tempom sporijim nego obično, zbog štete koju je pretrpeo tokom incidenta.

Kontejneraš se nasukao 23. marta, blokiravši Suec i ostavivši stotine drugih brodova zaglavljenim u kanalu. Ova blokada dodatno je pogoršala nestašicu kontejnera, zagušenost luka i ograničenja kapaciteta, zbog čega je skočila i cena transporta. Iako je Ever Given oslobođen 29. marta, zadržan je u Egiptu, usled pravne bitke između japanskog vlasnika broda i vlasti Sueckog kanala, koje su na početku zahtevale odštetu od čak 900 miliona dolara. U međuvremenu je, ipak, došlo do pogodbe – čiji detalji nisu poznati javnosti, pa je gigantski brod dobio dozvolu da konačno isplovi.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.