Kontejnerski brodari naručuju nove, veće brodove

Globalni kontejnerski brodari imaju veliki apetit za novim brodovima uprkos sadašnjim prekomernim kapacitetima jer se žele prebaciti na veće brodove kako bi iskoristili prednosti ekonomije obima, tvrde analitičari u sektoru.

Udruženje brodara BIMCO očekuje da će ukupni kapacitet flote kontejnerskih brodara ove godine porasti za 5,9%, usprkos procenama o rekordnom otpisu kontejnerskih kapaciteta.

– Uprkos  izazovima s kojima se suočavaju, manji prevoznici i dalje imaju snažan apetit za novim kapacitetima –  objavljeno je danas u glasniku brodara Alphalineru.

Cilj je naručivanja novih brodova smanjenje operativnih troškova odnosno korišćenje prednosti ekonomije obima koje idu na ruku najvećim prevoznicima s najvećim brodovima.

Po pisanju Alphalinera, knjige narudžbi tri najveća prevoznika, danskog „Maersk Line“-a, švajcarskog „Mediteran Shipping Company“-ja i francuskog CMA CGM-a, trenutno čine 15,6% njihove sadašnje flote.

Knjige narudžbi idućih 18 prevoznika po veličini zajedno su dosegnule 19,8% njihovih postojećih flota.

Devet od 17 prevoznika izvestilo je o pozitivnoj operativnoj dobiti u trećem tromjesečju, međutim izvedbe pojedinih prevoznika bile su mešovite, a operativna dobit ili gubitak kretali se rasponu od minus 5,1% kompanije „Regional Container Lines“ do plus 8,1% „Maersk Linea“.

– Najveći prevoznici i dalje uživaju značajne prednosti ekonomije obima, pri čemu „Maersk“ i CMA CGM, prvi i treći prevoznik po veličini, i dalje beleže bolje rezultate od ostatka industrije –  piše Alphaliner.

„Maersk Line“ ove je godine preuzeo pet mega brodova kapaciteta po 18.270 TEU a još 16 brodova sličnog kapaciteta biće dovršeno u južnokorejskom brodogradilištu DSME i dostavljeno u idućih godinu i po dana.

Prosečni kapacitet kontejnerskih brodova na prometnim rutama između azijskih i severnoevropskih luka premašio je ove godine 10.000 TEU.

U BIMCO-u ujedno očekuju da će u 2013. biti otpisano brodova ukupnog kapaciteta 450.000 TEU, što će biti najveći godišnji otpis u istoriji te industrije.

Industrija pomorskog kontejnerskog prevoza imala je do sada problema s prevelikim kapacitetom zbog previše brodova i premalo robe za prevoz usled ekonomske krize.