Kraj zlatnog doba? – HMM smanjuje troškove posle pada profita od čak 90%

Južnokorejska brodarska kompanija HMM je posle obaveštenja o padu dobiti od čak 90% u prvom kvartalu odlučila da smanji troškove, kako bi se prilagodila stanju na tržištu i kraju razdoblja rekordne zarade za pomorski prevoz, piše Pomorac.hr. Obim prometa na glavnim trgovinskim rutama istok-zapad strmoglavo je opao, otkako je krajem prošle godine došao kraj procvatu koji je uzrokovala pandemija, uprkos naporima brodara da prilagode svoje kapacitete.

Južnokorejski brodar HMM objavio je podatke o padu prihoda u prvom kvartalu od 58% u odnosu na prošlu godinu, dok je profitabilnost pala još više, za čak 90% u istom periodu.

Doduše, kompanija je u ovom kvartalu ipak ostvarila dobit od 230 milona dolara, ali te brojke nisu ni blizu dobiti od neverovatnih 2,4 milijarde dolara, kojue je HMM ostvario početkom 2022. godine, piše The Maritime Executive.

Ti dani se neće tako skoro vratiti, ako je verovati većini analitičara. Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) vratio se na nivo od oko 1.000 bodova, 80% manje nego u isto vreme prošle godine. Ovo je sjajna vest za špeditere i potrošače, ali za brodare to znači povratak na nižu dobit.

HMM predviđa dugotrajno razdoblje niske potražnje, podstaknuto inflacijom cena energije i sirovina. U ovoj brodarskoj kompaniji veruju da će se silazni trend globalne ekonomije nastaviti i „ne vide nikakve ohrabrujuće znakove vraćanja poverenja potrošača u bliskoj budućnosti“.

Kako bi uskladio svoje troškove sa stanjem na tržištu, HMM planira „široki raspon mera za smanjenje troškova i povećanje operativne efikasnosti, kako bi osigurao konkurentnost“. Maersk je objavio slične smernice, navodeći da je usredsređen na „proaktivno upravljanje troškovima“.

S padom u sektoru kontejnerskog prevoza, HMM bi uskoro mogao da se proširi na popularni sektor – LNG brodove. Bivša podružnica HMM-a u LNG sektoru odvojila se pre deset godina, ali je prošle nedelje HMM izdao obaveštenje o nameri za nadmetanje za otkup podružnice od sadašnjeg vlasnika, IMM Holdingsa.

Foto: Pixabay/Alexandar Kliem