Radnici ŽIT-a traže da počnu da rade

Oko 120 radnika Železničkog integralnog transporta (ŽIT) svakog dana dolazi na posao, ali i dalje nema mogućnost da u potpunosti pruži usluge u drumskom i železničkom saobraćaju. Ne koriste svoja sredstva za rad, jer novi kontejnerski terminal u Makišu, kako im je država ranije obećala, još nije završen niti priveden svojoj nameni. Na privremenom terminalu uslovi za rad nisu dobri, podloga na kojoj se radi je skroz propala, cele ploče su se deformisale, a sada je tu „tucanik”, koji nije dobra osnova za rad mašina, ističu radnici koji su letos organizovali seriju protesta ispred Vlade Srbije, tražeći i isplatu zaostalih zarada.

Deo plata su dobili, ali od ovog septembra nisu primili nijednu zaradu, zbog čega su predstavnici sindikata u četvrtak (14. decembra) u Medija centru održali konferenciju na kojoj su ponovo pokrenuli pitanje u vezi sa uslovima rada, piše Politika. 

Kako je istakao Zoran Bašanović, glavni poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u ŽIT-u, država je preduzeću dala ranije obećanih 38 miliona dinara kako bi namirila manjak na računima zaposlenih u preduzeću.

– To ne znači da radnici danas primaju plate, niti da su sve zaostale zarade isplaćene. Isplata obećanih 38 miliona dinara bila je jedan od naših osnovnih zahteva na protestima koje smo tokom ovog leta organizovali. Od te sume ovog septembra su nam poplaćali zaostala osiguranja i doprinose, sve do kraja ove godine, do kada ćemo imati overene zdravstvene knjižice – navodi Bašanović, dodajući da je u međuvremenu u novembru ŽIT dobio još 36 miliona dinara, od kojih su isplaćene zarade za jun, jul i avgust 2023.

– Nije poenta priče da nam se stalno udeljuje neki novac, već da počnemo da radimo. Rešenje problema vidimo ili u tome da država osmisli neki socijalni program za nas, ako recimo nije moguće više raditi, ili da nas pripoji preduzeću Srbija kargo kako bi imala kompletan uvid u intermodalni, odnosno kontejnerski saobraćaj, jer Srbija kargo raspolaže lokomotivama i vagonima – navodi Bašanović i podseća da u Makišu inače postoji novi terminal o kojem se već neko vreme vodi priča da će uskoro biti otvoren.

– Trebalo bi da bude završen do kraja godine, ali on i dalje nije u funkciji, što zaposlenima sve vreme uliva nemir, posebno ako se zna da je preduzeće, otkako ne radi, svakog meseca na gubitku od 250.000 do 300.000 evra. Ako bi taj terminal bio otvoren i predat ŽIT-u, to bi značilo da će naše preduzeće moći da nastavi da radi. To sve ipak zavisi od države – precizira Bašanović.

Inače, taj terminal je dodeljen ŽIT-u nakon što je bio prinuđen da se preseli sa prostora nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu zbog izgradnje Beograda na vodi. U njega je država, koja je inače stoprocentni vlasnik preduzeća ŽIT, uložila 6,5 miliona evra, piše Politika.

Foto: Infraz.rs