Potpisan ugovor o zajmu od 102 miliona evra za modernizaciju železničkog sektora

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je u Beogradu ugovor o zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, primenom višefaznog programskog pristupa. Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji vredan je 102 miliona evra, a sufinansiraju ga Francuska agencija za razvoj i Svetska banka sa po 51 milion evra.

Ugovor je potpisan 10. maja, a potpisivanju je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je naglasila da će se sredstva iz potpisanog zajma koristiti za kompletnu modernizaciju pruge Beograd-Niš, gde će na oko 56% pruga biti moguće razviti brzine vozova 200 kilometara na sat, navodi se u saopštenju preduzeća Železnice Srbije.

– Uslediće procena koliko će nas koštati nastavak pruge od Niša do Preševa. Cilj nam je da se železnički sektor u Srbiji modernizuje tako da se digitalizacijom poveća njegova efikasnost, upravljanje železničkom imovinom itd. – izjavila je Brnabić.

– Radimo i na projektu modernizacije pruge Niš–Dimitrovgrad i tamo očekujemo da radovi započnu krajem godine. Sve je to deo „zelene agende“ i transportne strategije Evropske unije, koja podrazumeva ulaganje u železnicu, kao „najzeleniji oblik transporta“.