Luka Koper: Neto dobit u prvoj polovini godine uzletela 85,8%

Luka Koper je objavila rezultate za prvih šest meseci ove godine koji pokazuju neto dobit od 14,5m EUR, što je 85,8% više nego u istom periodu lani i 45% više od onoga što je menadžment očekivao. Pri tome je teretni promet iznosio 9,2m tona, što predstavlja godišnji porast od 4% i 2% je iznad očekivanja. Poslovni prihodi su porasli za 9,2% na skoro 80m EUR ili 6% više od planiranog.

Prihodi su povećani po osnovi svih vrsta tereta, s tim da je najveći rast (29,3%) zabeležio kontejnerski transport koji je ostvario 24m EUR prihoda. Generalni teret je ostvario 18m EUR (6,5% YoY) prihoda zbog povećanja u prometu metalnih proizvoda i životinja, kao i u izvozu drva.

Rast se može pripisati i višim prihodima od skladištenja. Tekući tereti su zabeležili 3,6m EUR prihoda (3,1% YoY) kao posledicu povećanja prometa naftnim derivatima. Prihodi od rasutih tereta su na nivou 16m EUR (2,2% YoY) uglavnom zbog povećanog transporta železne rude i žitarica. Konačno, prihodi od automobila su porasli 2% na 7,9m EUR.

Prihodi od samog prometa automobilima su porasli, ali su zbog bržeg obrtaja smanjeni prihodi od skladištenja. Operativni troškovi su ostali na lanjskom nivou od oko 64m EUR. Rast je zabeležen  u troškovima materijala i rada, dok su troškovi usluga, otpisi vrednosti i ostali operativni troškovi pali.

Sve ovo za posledicu je imalo rast EBITDA za 28,9% na 31,9m EUR, što je 17% iznad planiranog. Povećanje profitabilnosti se može promatrati i kroz marže. EBITDA marža je porasla s 33,8% na 39,9%, dok je profitna marža povećana s 10,6% na 18,1%.