„Marsk Line“ otpušta 4.000 radnika i otkazuje naloge za gradnju novih brodova

„Maersk Line“, najveća svetska kontejnerska kompanija, saopštila je prošle nedjelje da planira, u cilju smanjivanja troškova poslovanja, smanjiti broj zaposlenjih za petinu, te odustati od nekih naloga za gradnju brodova namenjenih najprometnijim Asia- Europe linijama.

Najnoviji planovi stižu nakon što je danski gigant umanjio svoju prognoze profita za čak 15 % u tekućoj godini, za šta krive značajno usporavanje na tržištu kontejnerskog transporta.

– Neka tržišta su razočarala mnogo slabijom tražnjom od očekivane u ovoj godini –  rekao je prvi čovek „Maersk Line“-a Soren Skou na konferenciji za štampu, dodajući da tu pre svega misli na linije od Azije ka Evropi, te da je ovogodišnji, manji uvoz kineske robe u Evropu bio iznenađenje za sve.

– Putevi sirovina iz zapadne Afrike i istočne obale Južne Amerike takođe su u krizi, pa možemo reći da sve što nam je kineski ekonomski rast donio, sada nam je i uzeo – rekao je Skou.

Podsetimo, trenutne vozarine na Asia- Europe linijama su ispod 1.000 USD, a svega pet nedelja ove godine, prema „Shanghai Containerised Freight Index“-u, su bile na nivou koji se smatra profitabilnim.

„Maersk Line“, koji se ne kotira na berzi te je ovakvo iznošenje poslovnih rezultata i planova do sada bilo prava retkost, ima na umu otpuštanje 4.000 radnika (17%), što bi kako se nadaju u naredne dve godine trebalo donetu uštedu od 250 miliona dolara. Takođe, Danci koji upravljaju flotom od 600 brodova, imaju naručenih 27 novih plovila, a među njima i jedanaest 20.000 Teu Triple E kontejneraša uz opciju za dodatnih 8.

Kako sada stvari stoje, od ove opcije neće biti ništa. Prema mišnjenju analitičara konsultantske kuće „Shipping Alphaliner“ Jana Tiedemanna kompanije su napravile grešku stvaranjem viška narudžbi brodova, a sve u žurbi da izbegnu nove ekološke standarde koji stupaju na snagu dogodine, koji imaju za cilj smanjenje emisije NO2.

– Svi su mislili da će se izvući, te da će ekonomska kriza, kada novi brodovi budu isporučeni 2017. biti prošlost –  zaključio je Tiedemann.