„Maersk“ se deli na dve kompanije

Vodeći svetski brodar AP Moeller-Maersk A/S u četvrtak, 22. septembra, je pozitivno iznenadio tržište najavom da će se podeliti na dve kompanije. Analitičari ocenjuju da je tome uzrok najgora kriza u brodarskom sektoru ikada u kombinaciji s niskim cenama nafte.

Danski konglomerat je saopštio kakao će „Maersk Line“, najveći svetski kontejnerski prevoznik, biti reorganizovan na transportnu i logističku kompaniju. Naftna kompanija „Maersk Oil“ biće izdvojena u novu energetsku diviziju grupe „Maersk“.

Ipak, postoji opcija da taj deo bude odvojen kroz „joint venture“, spajanje s nekom drugom kompanijom ili izlistavanjem na berzi.

Različite branše

U energetsku diviziju ući će još i „Maersk Drilling“, tankerska firma i kompanija za usluge u naftnom sektoru. Koju će sudbinu doživeti naftaški deo „Maerska“ biće poznato u sledeće dve godine, poručili su iz kompanije.

Nova jezgra kompanije tako će biti izgrađena oko brodarskog biznisa, lučkog operatera APM Terminals i niza manjih transportnih kompanija.

– Branše u kojima poslujemo su vrlo različite i obe  se suočavaju s vrlo različitim konkurentskim okružjem. Izdvajanjem transportnog i logističkog poslovanja te naftnog poslovanja u dve nezavisne divizije omogućiće da se oba biznisa fokusiraju na svoja tržišta –  izjavio je za medije predsednik „Maerska“ Michael Pram Rasmussen.

Rast uticaja porodice

U svakom slučaju, cepanje na dva dela najveća je promena u 104 godine dugoj istoriji kompanije. No, investitori su je pozdravili jer je deonica „Moeller-Maersk“-a na berzi u Kopenhagenu prepodne skočila više od četiri posto na 10.200 kruna. Tokom ove godine deonica je u plusu 12%. S druge strane, deo analitičara tumači kako je razdvajanje konglomerata do sada najjasniji signal da porodica osnivača kompanije pokušava da ojača svoj uticaj. Naime, osnivač kompanije „Maersk“ McKinney Moeller preminuo je 2012. u 98. godini života. Nakon njegove smrti porodica je bila po strani kada su se donosile važnije odluke.

No, to se počelo menjati poslednjih meseci. U junu je na sveopšte iznenađenje zaposlenih i javnosti otpušten izvršni direktor Nils Andersen za koga izvori Financial Timesa tvrde da je izgubio poverenje kćeri osnivača, Ane Uggla koja je i potpredsednica kompanije. Početkom septembra na čelo AP „Moeller Holding“-a došao je njen sin, Robert Uggla. Radi se o kompaniji koja je vlasnik 51% deonica celog konglomerata.