Maersk upozorio na posledice trgovinskog rata

Trgovinski rat zakočiće potražnju za uslugama kontejnerskog prevoza u idućim godinama, upozorio je logistički div A.P. Moller-Maersk.

Maersk, najveća kompanija za kontejnerski prevoz u svetu s flotom od oko 750 brodova, je upozorio da bi se zbog trgovinske napetosti globalna trgovina koja se odvija kontejnerskim prevozom u 2019. i 2020. godini mogla smanjiti za 0,5 do dva posto.

Trenutno američki uvoznici gomilaju zalihe kineskih proizvoda, u očekivanju novih američkih carina na kineske proizvode, tumače u Maersku.

Maerskovi podaci navode na zaključak da je američki uvoz iz Kine u trećem tromesečju porastao pet do 10 posto na godišnjem nivou budući da kompanije poput Walmarta i Home Depota gomilaju zalihe kako bi izbegle nove uvozne carine, istakao je izvršni direktor Soren Skou.

– Ironično je da je Amerika počela još više da uvozi iz Kine nakon što je američki predsednik Donald Trump zaoštrio retoriku –  kazao je Skou novinarima.

Paralelno je kineski uvoz iz SAD-a u trećem tromesečju smanjen za 25 do 30 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju Maerskovi podaci o transportu.

– Kompanije u kontejnerskom prevozu će definitivno platiti cenu trgovinske napetosti – zaključuje čelnik Maerska.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.