Mali akcionari ponudili na berzi 15% akcija Luke Bar

Grupa malih akcionara Luke Bar, koju okuplja Crnogorsko udruženje malih akcionara (CAMA), u utorak, 4. oktobra, ponudila je na Montenegroberzi na prodaju oko 15% akcija te kompanije. Reč je o osam miliona akcija po ceni od jednog evra.

Ukoliko bi Vlada Crne Gore otkupila te akcije, uz postojeći paket imala bi dvotrećinsko vlasništvo i pravnu mogućnost da donosi odluke, poput spajanja preduzeća.

Vlada je ranije saopštila da razmatra kupovinu Luke Adria, nekadašnjih kontejnerskih terminala, od turskog vlasnika i ponovnog priključenja Luci Bar.

Luka Bar je, inače, za šest meseci ove godine ostvarila dobit od 5 miliona evra.

Akcije može kupiti svaki kupac iz zemlje ili inostranstva koji ima tu sumu novca i naloži nalog na berzi. Nominalna vrednost ovih akcija je 1,21 evro.

– Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA) je u skladu sa svojim ciljevima i Statutom, a nakon izraženog interesovanja investitora, organizovala stotine manjinskih akcionara Luke Bar da objedine svoj paket od blizu 15% i ponude ga na prodaju na berzi po ceni od 1 evra, što mogu uraditi i drugi akcionari po sopstvenom izboru. Bilo koja od razvojnih opcija prethodnih ili sadašnjih vlasti vezano za Luku Bar nije moguća bez podrške ovog „paketa“ akcija, jer država jednostavno ne poseduje dovoljan procenat vlasništva za bilo kakve statusne promene. Slažemo se da država nikada nije trebala doći u situaciju da ne raspolaže apsolutnom većinom, ali ta katastrofalna greška se ne može otkloniti otimanjem od manjinskih akcionara – navedeno je iz tog udruženja.

Navode da je odvajanje Luke Bar bila velika greška i da država ne može da spaja preduzeća bez sticanja dvotrećinskog vlasništva, zbog čega im nude akcije.

Ističu da je bila „velika greška odvojiti poslovanje kontejnerskih terminala od Luke Bar“ i dovesti, kako navode „vrlo nekredibilnog partnera čiji rezultati poslovanja sve govore“, prenose crnogorske Vijesti.me.

Foto: Luka Bar