MGSI: Početak izgradnje nove LUKE BEOGRAD u 2022.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović podsetio je da se traži lokacija za novu Luku Beograd i da su dve izvojene kao potencijalne. Kako je dodao, očekuje se da će ovaj deo posla biti završen do kraja godine, kako bi se potom krenulo u izgradnju.

Resorno ministarstvo će uložiti oko 380 miliona evra u investicije u vodnom saobraćaju i u bezbednost plovidbe, naveo je Momirović.

– Imamo komunikaciju sa Evropskom investicionom bankom koja će nam biti partner i očekujemo da do kraja godine završimo taj deo analize i da možemo u 2022. da krenemo u izgradnju luke u Beogradu koja će biti najveća luka u jugoistočnoj Evropi – rekao je Momirović u petak, prenosi Tanjug

Podsetimo, Vlada Srbije donela je odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene nove luke u Beogradu, a kao dve varijante ponuđene su lokacije kod Pupinovog mosta i postojeće Luke Pančevo.

Na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije u Čortanovcima, na kojoj je predstavio informaciju o radu resornog ministarstva, Momirović je rekao da se radi na projektno tehničkoj dokumentaciji za luku Sremska Mitrovica, Bogojevo i Prahovo.

– Naš plan je da u decembru 2021. krenemo da radimo ove tri luke – rekao je Momirović, prenosi Tanjug.