10 NAJVEĆIH kontejnerskih BRODOVA na svetu

Jedna od najvećih novina 20. veka, standardizovani brodski kontejner, nije „samo“ promenila način rada širom sveta, već je podstakla i izgradnju sve većih i većih brodova za prevoz. Najveći kontejnerski brod 2021. godine, viši od Ajfelovog tornja, pravi je gigant naspram čuvenog Titanika!

Prvi kontejnerski brod u komercijalnoj upotrebi bio je Ideal X, T2 tanker u vlasništvu Malcoma McLean-a. Na svom prvom putovanju, on je prevezao 58 metalnih kontejnera između Njuarka u državi Nju Džerzi i Hjustona u Teksasu. Dugačak 160 metara i visine 21 metar, nije bio ništa u poređenju sa najvećim kontejnerskim brodom današnjice, HMM Algeciras, koji je dugačak skoro 400 i visok 33 metra. Evolucija je, očigledno izuzetna.

Međutim, da bismo bili pošteni prema prvom brodu McLean-a, moramo reći da kontejneri na brodu Ideal X nisu bili poput današnjih, jer su transportovani znatno pre standardizacije. Kapacitet kontejnerskog broda danas se meri ekvivalentnim jedinicama od 20 stopa (TEU). Tipični tovari su kombinacija ISO-standardnih kontejnera od 20 stopa i 40 stopa (2 TEU), pri čemu ovi drugi prevladavaju.

A sada, da vidimo koji su najveći kontejnerski brodovi (mereni TEU jedinicama)!

1. HMM Algeciras: 24.000 TEU

Najveći kontejnerski brod na svetu kapaciteta 24.000 TEU je HMM (Hyundai Merchant Marine), projektovan u Algecirasu, koji su konstruisali Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. U pitanju je jedan od 12 eko-friendly kontejnersih brodova klaste 24.000 TEU.

Brod pod zastavom Paname dugačak je 399,9 metara i visok oko 33,2 metara – značajno je veći od Titanika i viši od Ajfelovog tornja. Takođe se smatra i jednim od najnapredijih kontejnerskih brodova na svetu, a opremljen je mnogobrojnim ekološkim tehološkim rešenjima, kako bi se smanjilo zagađenje vode, ali i povećala energetska efikasnost, te minimizirala emisija CO2.

 

2. HMM Oslo – 23.792 TEU

Sestrinski brod HMM Algeciras – HMM Oslo ima nosivost 23.792 TEU, a njegov trenutni gaz je 10,8 metara. Ukupna dužina broda je 400 metara, a širina 61,5 metara. Izgrađen je 2020. godine i plovi pod zastavom Paname.

Iako je jedan od pomenutih 12 brodova (iz klase kojoj pripada i HMM Algeciras), ovaj brod (zajedno sa HMM Roterdam, Sautempton, Stokholm i Sankt Peterburg) konstruisala je kompanija Samsung Heavy Industries.

 

3. MSC Gulsun – 23,756 TEU

MSC Gulsun je treći najveći kontejnerski brod na svetu, sa 23.756 TEU. U pitanju je prvo plovilo te vrste koje može transportovati 24 kontejnera jedan pored drugog, preko širine trupa. Njegova dužina je 400 metara, a širina 62 metra. Izgradila ga je kompanija Samsung Heavy Industries i registrovan je u Panami.

 

4. MSC Mina – 23.656 TEU

MSC Mina pripada istoj klasi kao i kontejneraš Gulsun. Pod upravom MSC-a, ovaj brod ima nosivost od 23.656 TEU. Izgrađen u Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, brod je dugačak oko 400 metara, a širok 61 metar.

 

5. CMA CGM Jacques Saade – 23.000 TEU

Jacques Saade kompanije CMA CGM je najveći svetski kontejneraš sa pogonom na prirodni gas. Brod ima kapacitet od 23.000 TEU i dugačak je 400 metara. Pripada grupi od 9 sestrinskih 23.000 TEU brodova koje je izgradila kineska državna brodogradilišna korporacija.

 

6. OOCL Hong Kong – 21.413 TEU

Hong Kong OOCL (Orient Overseas Container Line) bio je vodeći iz serije šest brodova klase G, kojima je prvi put pređena granica od 21.000 TEU, a njegova nosivost je 21.413 TEU.

Izgradila ga je kompanija Samsung Heavy Industries u brodogradilištu Geoje, dugačak je 399,87 metara, a širok 58,8 metara.

Kada je počeo da se koristi 2017. godine, bio najveći kontejnerski brod ikada!

 

7. COSCO Shipping Universe – 21.237 TEU

COSCO Shipping Universe ima nosivost od 21.237 TEU i najveći je teretni brod u Kini. Dužine je 400 metara, a širine 58,6 metara. Za optimalne performanse i poboljšanu efikasnost goriva, brod je opremljen ABB turbopunjačima, koji mu pomažu da postigne maksimalnu brzinu od 22 nautičke milje na sat.

 

8. CMA CGM Antoine De Saint Exupery (Antoan de Sent Egziperi) – 20.954 TEU

Brod je nazvan po francuskom piscu i avijatičaru, a izgradila ga je kompanija Hanjin Heavy Industries & Construction, na Filipinima. Ima kapacitet 20.954 TEU, što ga čini najvećim kontejnerskim brodom koji plovi pod malteškom zastavom.

Porinut je 2017, a u komercijalnu upotrebu je stupio u februaru 2018. godine, kako bi opsluživao francusku Azijsku liniju 1 (FAL-1), koja je najduža morska ruta koja povezuje Aziju sa severnom Evropom.

Iako ga pokreće dizel, smatra se da ne šteti životnoj sredini zahvaljujući specijalnom motoru nove generacije i drugim tehnološkim rešenjima. Štaviše, brod ima sistem filtera i UV lampi za tretman otpadne vode, što osigurava veću zaštitu morskog biodiverziteta.

 

9. Madrid Maersk – 20.568 TEU

Ovaj teretni brod bio je prvi od jedanaest kontejneraša Maersk Triple E klase druge generacije, a izgradila ga je Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. Madrid Maersk je bio najveći kontejnerski brod u vreme kada je stupio u upotrebu, ali ga je OOCL Hong Kong ubrzo prestigao.

 

10. Ever Golden

Ever Golden je 2018. godine izgradila Imabari Shipbuilding u brodogradilištu Saijo. To je, inače, prvi kontejnerski brod od 20.000 TEU koji je sagradila ova kompanija.

Njegovi sestrinski brodovi su Ever – Goods, Genius, Given (poznat po blokadi Sueckog kanala!) and Gifted, kojima upravlja tajvanska kompanija EVERGREEN. Iako je deseti najveći brod na listi, Ever Golden i dalje ima neverovatne dimenzije: DVT od 218.000 MT; dužinu 400 metara i širinu 58,8 metara. Plovi pod zastavom Paname.

 

Trenutno se čak 90% robe u svetskoj trgovini transportuje morem, a svetska komercijalna flota broji oko 53.000 brodova – od kojih su 5.000 kontejnerski brodovi. Bez njih, mnoge države ne bi mogle da učestvuju u globalnoj trgovini. Neverovatan rast brodova za prevoz kontejnera vodi jedna jednostavna premisa – minimiziranjem troškova pomorskog transporta, roba se može ekonomično proizvoditi bilo gde u svetu.

Najveće ograničenje u ovom segmentu su kapaciteti Panamskog i Sueckog kanala – da ovaj „problem“ ne postoji, ko zna do koje granice bi kontejnerski brodovi zapravo „narasli“. Zasada smo, izgleda, ipak stigli do granice.

Izvor: trans.info 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.