Nasukani kontejnerski brod blokirao Suecki kanal (VIDEO)

Kontejnerski brod koji je krenuo ka Roterdamu nasukao se u Sueckom kanalu, blokirajući druga plovila da prelaze jedan od najvažnijih svetskih plovnih puteva.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazao je zastoj brodova koji čekaju da prođu. Brod od 200.000 tona, Ever Given, dugačak je 400 metara i širok 59 metara, prenosi u sredu ujutru Guardian News. 

BBC javlja da je brod ostao zaglavljen oko 07:40 po lokalnom vremenu (05:40 GMT) u utorak. Nekoliko pokušaja ponovnog otpočinjanja plovidbe nije uspelo.

Prvi izveštaji koji su se pojavili u medijima navodili su da je brod pretrpeo gubitak energije, ali je brodski operater Evergreen Marine Corp rekao agenciji France-Presse da se kontejneraš nasukao nakon „naleta vetra“.

– Kompanija je pozvala vlasnika broda da prijavi uzrok incidenta i vodila je razgovore sa relevantnim stranama, uključujući organe upravljanja kanalom, kako bi pomogla brodu da zaplovi što je pre moguće.

Egipatski meteorolozi navode da je ovim područjem u utorak harala peščana oluja i jaki vetrovi, koji su dostizali  50 km/h. Posada broda je na sigurnom.

Ever Given je brod nove generacije, koji pripada kategoriji ultra velikih kontejneraša (ULCS), od kojih su neki čak bili preveliki za Panamski kanal koji povezuje Atlantski i Tihi okean, prema rečima jednog trgovinskog stručnjaka.

Agencija Bloomberg javila je da nakon incidenta više od 100 brodova čeka na prolaz kanalom. Po stranici koja prati kretanje brodova Vessel Finder, brod je bio na putu za Rotterdam.

Sueckim kanalom otvorenim 1869. prolazi oko 10% međunarodne pomorske trgovine. Gotovo 19.000 brodova prošlo je prošle godine ovim kanalom, a on je ključni izvor prihoda za Egipat kojem je lani doneo 5,61 milijardi dolara.

Foto: YouTube/PrintScreen, Video: Daily Mail