Eurotunnel se okreće sistemu SGS TransitNet

Eurotunnel je najavio novi veb-portal za kupce koji žele da svoju robu prebace pod carinski postupak Common Transit-a i izvrše svoje carinske poslove dalje od granice. Novo rešenje za korisnike Eurotunnel-a: SGS TransitNet, razvila je kompanija SGS, vodeća svetska organizacija za kontrolisanje, verifikaciju, ispitivanje i sertifikaciju.

SGS TransitNet omogućava špediterima i prevoznicima da izdaju tranzitnu deklaraciju putem veb interfejsa, na svim evropskim carinskim platformama. Usluga je višejezična i dostupna 24/7.

Glavni benefit ovog sistema jeste činjenica da se carinski postupci mogu obaviti u carinarnici koja je bliže odredištu robe – npr. Pariz, London ili Birmingem, umesto u Doveru ili Kalu.

Udaljavanjem od graničnih prelaza opterećenim teretnim saobraćajem i korišćenjem ovog sistema, možete smanjiti vreme potrebno za carinjenje i kontrolu, navodi se.

U kompaniji SGS kažu da je sistem usmeren na 180.000 kompanija u Velikoj Britaniji, koje se bave uvozom/izvozom u evropske zemlje, što predstavlja skoro 150 miliona carinskih deklaracija. Proizvodi visoke komercijalne vrednosti (luksuzna roba, vino i druga alkoholna pića itd.) koji podležu većoj carinskoj garanciji, takođe su pokriveni rešenjem SGS TransitNet, koji je u svoju ponudu za kupce uključio i carinsku garanciju.

Iz uprave Eurotunnel-a navode da ovo veb rešenje predstavlja još jednu dodatnu mogućnost za korisnike, koja pomaže u obezbeđivanju efikasnosti prolaska na granci, kada je reč o carinskim postupcima i kontrolama.

Mary Senigou, predstavnica SGS Francuska, ističe da je rešenje kreirano kako bi se uvoznicima i izvoznicima u UK olakšao protok robe.

– Izuzetno smo zadovoljni što je SGS TransitNet predstavljen korisnicima Eurotunnel-a. Verujemo da će im korišćenje ovog rešenje uštedeti dragicenbo vreme i pomoći da izbegnu složene, dugotrajne i skupe carinske formalnosti.