Ništa od novog tankerskog giganta – Propalo spajanje kompanija Frontline i Euronav

Predloženo spajanje operatera tankera za sirovu naftu Frontline i Euronav u jednu megakompaniju tržišne vrednosti od nekoliko milijardi dolara je propalo.

Frontline je u ponedeljak, 9. januara, saopštio da je raskinuo sporazum o spajanju. 

Spajanjem kompanija trebalo je da se stvori najveći vlasnik i operater tankera za sirovu naftu na svetu, sa tržišnom vrednošću većom od 6 milijardi dolara i flotom od 146 plovila, odnosno 68 VLCC, 56 Suezmaka, 20 LR2/Aframaka i 2 FSO broda.

Dve kompanije su u julu prošle godine objavile da je potpisan konačan ugovor o spajanju, prema kojem bi spajanje kompanija, odnosno odnos akcija za udeo trebalo da bude 1,45 akcija Frontline za svaku akciju Euronav. Pritom je Frontline trebalo da postane matična kompanija, a Euronav podružnica sa većinskom kontrolom.

Međutim, predloženo spajanje kompanija naišlo je na probleme jer se najveći akcionar Euronav-a, Compagnie Maritime Belge (CMB) pod kontrolom belgijske brodarske porodice Saveris, usprotivio spajanju.

Porodica Saveris je imala drugačiju viziju za Euronav i želi da se kompanija fokusira na rad sa alternativnim izvorima energije.

– Verujemo da postoji bolja strategija za Euronav. Ta strategija bi trebalo da se zasniva na diversifikaciji Euronav flote i preuzimanju vodeće uloge u dekarbonizaciji pomorske industrije. U poređenju sa spajanjem sa kompanijom Frontline, verujemo da će ova strategija generisati značajno veću dugoročnu vrednost za sve akcionare i zaposlene Euronav-a i pripremiti kompaniju za budućnost – napisao je Aleksandar Saveris, izvršni direktor CMB-a, u pismu upravnom odboru kompanije Euronav u decembru.

Sporazum je podržao norveški milijarder Džon Fredriksen, najveći akcionar kompanije Frontline i drugi akcionar Euronav-a. Fredriksen je podneo ostavku na mesto generalnog direktora Frontline u maju 2021.

– Žalimo što nismo mogli da finaliziramo spajanje kako je planirano u julu 2022. godine, jer bi to stvorilo daleko najveću kompaniju u tankerskom transportu. Obe kompanije imaju veoma velike flote tankera za proizvode i tankera za sirovu naftu i već su značajni igrači na tržištu, o čemu svedoče naši nedavni finansijski izveštaji – prokomentarisao je Lars H. Barstad, aktuelni čelnik kompanije Frontline, izveštavaju inostrani portali.

Akcije Frontline porasle su za više od 14% nakon vesti, dok su akcije kompanije Euronav pale za više od 18%.

Izvor: Pomorac.hr