Svaki drugi incident na moru događa se u lukama ili na terminalima

RightShip je objavio najnovije podatke, koji pokazuju da je tokom 2022. godine zabeleženo ukupno 2.400 incidenata na moru kojima je potvrđena lokacija, piše Pomorac.hr.

– Ako uzmemo u obzir samo incidente gde su podaci o lokaciji nesreće dostupni, 50 odsto svih zabeleženih incidenata dogodilo se unutar luka i terminala, uključujući nesreće tokom pristajanja plovila ili korišćenja objekata, čekanja na sidrištu i tranzita kroz luku. Većina incidenata, njih 813, dogodilo se na vezu – piše u analizi platfome RightShip.

RightShip prikuplja globalne podatke o incidentima iz različitih izvora, uključujući PSC, MOU, klasifikacijska društva, brodovlasnike i upravnike koji sami prijavljuju incidente.

Ova statistika bi trebalo da zabrine lučke kapetanije i operativne timove u lukama. Iako u mnoge veće luke svakodnevno uplovljavaju plovila različitih operativnih i sigurnosnih standarda, podaci pokazuju da je inherentni rizik od nesreća unutar luke puno veći nego što smo mislili. Mnogi od ovih rizika su izvan kontrole luka, koje moraju biti spremne da se nose s problemima i da istovremeno paze da ostale operacije ne budu poremećene – rekao je Yucel Yildiz, Port and Terminal Manager pri RightShipu.

Lučke vlasti svesne su da sigurnosni nedostaci uzrokuju nesreće koje mogu imati pogubne posledice po živote pomoraca i lučkih radnika. Iako komercijalno ima smisla privući plovila u luke i terminale, incidenti mogu uzrokovati zagađenja, oštećenja imovine ili kašnjenja. Iz tog razloga mnoge luke i terminali nastoje da uvedu visoke operativne standarde kako bi smanjili rizike i održali visoku operativnu efikasnost.