Niže vozarine spustile dobit „Maersk“-a

Danska brodarska i naftna grupa A.P. „Moller-Maersk“ izvestila je danas da joj se neto dobit smanjila u 2013. zbog nižih vozarina u kontejnerskom prevozu, a trebalo bi da se na istom nivou kreće i u novoj godini.

Prošlu je godinu grupa zaključila s neto dobiti od 21,22 milijarde danskih kruna (3,8 milijardi dolara), u odnosu na 23,4 milijarde kruna koliko je iznosila u 2012. Prihodi su smanjeni sedam posto, na 266,24 milijarde kruna (47,4 milijarde dolara).

Slabije rezultate u grupi objašnjavaju nižim vozarinama u osektoru za brodarski prevoz „Maersk Line“, dok kao pozitivne faktore izdvajaju veći obim prevezenog tereta i smanjeni troškovi.

– Očekujemo da će vozarine u kontejnerskom prevozu oscilirati i da će se problem prekomernih kapaciteta produžiti do 2016. –  kazao je na telekonferenciji za novinare izvršni direktor Nils Smedegaard Andersen.

U četvrtom tromesečju neto dobit grupe smanjila se 7,5%, 5,1 milijardu kruna (936 milijuna dolara). Prihodi su kliznuli gotovo šest posto, na 65,7 milijardi kruna.

Ove bi godine neto dobit grupe trebala biti u skladu s prošlogodišnjom, procenjuju u grupi.

Danski div smatra se pouzdanim pokazateljem stanja u svetskoj privredi jer njegovi brodovi čine 15 posto svetskih kapaciteta za brodarski prevoz.