NOVI PUT SVILE: Cosco proširuje kontejnerski terminal u Italiji

Kontejnerski terminal koji se nalazi u gradu Vado Ligure u Italiji do sada je bio mali i marginalni objekat. Kineska kompanija, koja je nedavno postala manjinski vlasnik ovog terminala, želi da ga značajno proširi. Novi terminal, koji će tamo biti izgrađen krajem ove godine, trebalo bi da poveća kapacitet rada ove luke za do tri puta. Italijani su zadovoljni – Vado Ligure ne samo da je dobio šansu da postane bitna destinacija u „Novom putu svile“, već će moći da zaposli nekoliko stotina ljudi.

Vado Ligure je do sada uglavnom radio sa smrznutom robom i egzotičnim voćem. Međutim, holandski vlasnik prodao je gotovo polovinu akcija kineskim kompanijama – Qingdao Port International Development (gotovo 10 procenata) i Cosco Shipping Ports (40 procenata). Cosco Shipping Ports kompanija namerava da značajno investira u ovu luku. Mediji izveštavaju da će ove investicije dovesti do toga da se kapacitet pretovara robe u ovom terminalu poveća sa 300.000 na 900.000 TEU.

Biće posla prvo za 240 ljudi, a za dve godine za još 400.

Važna luka u Evropi

Kinezi imaju dobar razlog za proširenje ove italijanske luke. Žele da ona igra važnu ulogu u „Novom putu svile“ – poput luke Pirej u Grčkoj. U Vado Ligureu se, između ostalog, nalazi novi železnički terminal sa četiri trake, koji može da primi do 14 vozova dnevno. Roba se zatim putem železnice može dalje prevoziti u Centralnu i Severnu Evropu, uključujući Švajcarsku, Nemačku i Francusku.

Cosco Shipping Ports kompanija, koja je već većinski vlasnik ili suvlasnik pet drugih terminala, značajno ulaže u Evropu. Jedan od njenih najvećih terminala je gore navedeni kontejnerski terminal u Pireju u Grčkoj.

Izvor: trans.info

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.