Privatizacija grčkih luka privlači interesovanje globalnih investitora

Grčki planovi za privatizaciju luka drugog prioriteta privlače interesovanje kompanija iz SAD, Kine, Izraela, Rusije, Italije i Nemačke, piše seatrade-maritime.com.

Državna kontrola nad dve najveće luke u zemlji – Pirej i Solun, već je ustupljena (Pirej – Cosco Shipping, Solun – Belterra Investments, u vlasništvu grčko-ruskog biznismena Ivana Savvidisa), a proces je u punom jeku kako bi još najmanje 5 ili 6 luka dobilo privatne operatere.

Inostrane kompanije već su zainteresvane za grčke luke – od Alexandroupoli na severu do Herakliona na Kritu, od luke Igoumenitsa, Astakos i Krf na zapadu, do Volosa i Kavale na istoku, kao i severoistočno – do Lavriona i Elefsine.

Sjedinjene Države zainteresovane su za udeo u lukama Igoumenitsa, Kavala i, potencijalno Volos, putem privatnih američkih kompanija, ali uz finansiranje američke finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC). Portal seatrade-maritime.com piše da je grčki ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis razgovarao početkom marta sa predstavnicima DFC o mogućnostima za proširenje rada DFC u Grčkoj. Razgovori su usledili kada je grčka agencija za privatizaciju započela razmatranje ponuda za luke Alexandroupoli, Kavala i Igoumenitsa. Očekuje se da će zainteresovani iz užeg kruga biti spremni za podnošenje obavezujućih ponuda za oko tri meseca.

Alexandroupoli i Kavala razvijaju se kao energetska čvorišta, koja povezuju Egej sa Centralnom i Istočnom Evropom.

Kada je reč o luci Igoumenitsa, kompanija Belterra Investments koja kontroliše Solun pokazala je veliko interesovanje. S jedne strane, oni žele da Solun postane glavna luka za širi region Balkana, a sa druge – žele pristup Jadranskom moru koji nudi Igoumenitsa (povezana sa Solunom preko autoputa Egnatia).

Za tu luku, međutim, postoje i drugi zainteresivani ulagači, kao što je italijanska Grimaldi Group, zatim grčka putnička brodarska grupacija Attica Group, kao i nemačke putničke brodarske kompanije sa značajnim pristupom Jadranskom moru.

Izvor: seatrade-maritime.com