Uskoro isplovljavaju prvi kontejneraši kompanije Lidl – Potpisani ugovori sa brodovlasnicima

Ubrzo nakon vesti da nemački lanac hiperpermarketa Lidl pokreće sopstveni kontejnerski servis, o čemu smo pisali 5. aprila ,stižu novi detalji o preduzeću u nastajanju.

Naime, nova Lidlova kompanija Tailwind Shipping Lines potpisala je ugovore o zakupu tri plovila i kupovini četvrtog. Na osnovu aktuelnih ugovora, očekuje se da će prvi brodovi u Lidlovoj floti isploviti u narednih nekoliko meseci, prenosi The Maritime Executive.

Sa 11.200 supermarketa u 32 zemlje, Lidl traži veću doslednost i fleksibilnost u upravljanju svojim lancem snabdevanja. Kompanija će zato uskoro početi da upravlja sopstvenim brodovima, ali će nastaviti da sarađuje i sa drugim brodovlasnicima. Izveštaji pokazuju da ova kompanija trenutno ima potrebe za transportom od 400 do 500 TEU nedeljno.

Portali specijalizovani za pomorski transport prenose da je Lidl unajmio tri manja kontejneraša – dva sestrinska broda Wiking i Jadrana od 4.957 TEU, kao Merkur Ocean od 3.868 TEU. Novonastala brodska kompanija je takođe kupila kontejneraš Talassa od 5.527 TEU, koji je izgrađen 2005, a nema informacija o ceni po kojoj je transakcija zaključena.