Počela sanacija obalnog zida u barskoj luci

Na južnoj obali Gata 1 barske luke, ovih dana otpočeli su pripremni radovi za sanaciju i ojačanje konstrukcije. Vrednost investicije je 2,1 mil EUR, radovi će trajati 17 meseci, a izvođači su kompanije „Aqua Mont Service“ iz Beograda i „Aqua Mont“ iz Herceg Novog.

– Odmah nakon dobijanja građevinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo turizma i održivog razvoja, „Port of Adria“ je objavila međunarodni tender u skladu sa važećom regulativom, kako bi odabrali kvalifikovanog izvođača za izvršenje definisanih radova. Od osam zainteresovanih kompanija, njih pet je prošlo pretkvalifikacionu fazu. Pregovarali smo sa tri kvalifikovana ponuđača koji su dostavili ponude. Zadovoljni smo kvalitetom izabranog izvođača i rokovima za završetak, pogotovo što će radovi biti organizovani na način da ne ugroze redovno poslovanje kompanije – izjavio je Sedat Kara, izvršni direktor „Port of Adria“.

Sanacija obalnog zida ujedno je poslednja aktivnost iz obaveznog investicionog programa koji je novi većinski vlasnik „Global Ports Holding“ sproveo u „Port of Adria“.

Podsetimo, „Global Ports“ je u potpunosti izvršio obaveze iz socijalnog programa u ukupnom iznosu od 6,5 mil EUR. Za planirane investicije do sada je izdvojeno 11,5 mil EUR. Zahvaljujući realizovanim investicijama, produktivnost kontejnerskog pretovara utrostručena je u odnosu na period pre privatizacije. Naime, u prethodnom periodu, sa opremom kojom je raspolagala, kompanija je bila u mogućnosti da za sat vremena pretovari 17-18 kontejnera, dok sada može 50, što je blizu kapaciteta koje imaju konkurentne luke u regionu. Sanacija obalnog zida neće uticati na produktivnost kompanije, ali predstavlja važno ulaganje u infrastrukturu, navedeno je u saopštenju „Port of Adria“.