Pripreme za pretovar ukrajinskih žitarica – Kod silosa u riječkoj luci niče novo veliko skladište

Radovi na rekonstrukciji saobraćajnih površina i koloseka u Luci Rijeka na površini većoj od 109.000 kvadratnih metara privode se kraju. Udubljenja i rupe u asfaltu, kao i dotrajali i oštećeni železnički koloseci u riječkom lučkom basenu, na potezu od upravne zgrade Lučke kapetanije do novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkooj obali postaju prošlost.

Najveći deo radova na De Franceschijevom gejtu, Bečkom pristaništu, Orlandovom gejtu i na potezu saobraćajnih površina od ulaza u lučki bazen na Žabici do silosa već je završen, a ceo taj prostor prekriven je novim betonskim slojem, a zamenjeni su i železnički koloseci, što koncesionaru, olakšava manipulaciju teretom, a kada radovi budu završeni, u februaru sledeće godine, omogućiće i povećanje kapaciteta luke.

Reč je o partnerskom projektu Luke Rijeka d.d. i Lučke uprave Rijeka, a ugovorena vrednost radova je 32,6 miliona evra, od čega je 85% sufinansirano bespovratnim sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF), čija je realizacija počela u oktobru 2020. godine, nakon javnog tendera na kojem je najbolju ponudu dostavila slovenačka kompanija Kolektor Koling.

– Projektom je predviđena rekonstrukcija svih saobraćajnih i drugih otvorenih površina na području rečnog sliva, ali ne samo betonsku podlogu, kranske i železničke pruge, već uključuje i kompletnu rekonstrukciju sistema odvodnjavanja i prečišćavanja otpadnih voda, kao i vodovodne, električne i telekomunikacione mreže – ističe Marinko Jusup, direktor Sektora razvoja i upravljanja imovinom Luke Rijeka d.d.

Jusup dodaje da će tim projektom biti obnovljeno ili izgrađeno 1,6 kilometara kranskih i više od 12 kilometara železničkih šina, u skladu sa evropskim infrastrukturnim zahtevima.

Najveći deo preostalih radova izvodi se na području oko silosa i prema Metropolisu. Između silosa i obalnog ruba dosad su izgrađeni železnički kolosijeci, a izveden je i deo betonskih radova, a reč je o delu luke, na kojemu će, prema planovima uprave, najverojatnije biti izgrađeni dodatni skladišni kapaciteti za skladištenje žitarica.

Kako je zbog sukoba u Ukrajini značajno povećana potražnja za pretovarom ukrajinskih žitarica upravo u riječkoj luci, o čemu je postignut i dogovor između hrvatskih i ukrajinskih vlasti, a i inače je promet žitaricama u riječkoj luci poslednjih godina sve intenzivniji, na tom delu bi trebalo da bude izgrađeno „horizontalno“ skladište za žitarice. Još nije poznato koliki će biti kapacitet ovog objekta, ali bi zajedno s novom opremom svakako trebalo značajnije da doprinese povećanju ukupnog kapaciteta skladištenja i pretovara ove vrste tereta u riječkoj luci.

– Povećana je i nosivost podloge, a zajedno sa novim kolosecima ovi radovi omogućavaju puštanje u rad infrastrukture koja je do sada bila neiskorišćena, unapređuju efikasnost upravljanja teretom, a u krajnjoj liniji omogućavaju bolju saobraćajnu povezanost pruge sa Trans-evropskom transportnom mrežom, TEN-T. Ovim projektom ćemo značajno smanjiti troškove održavanja i popravke infrastrukture, skratiti vreme manipulacije teretom, povećati kvalitet usluge i unaprediti ekološki aspekt poslovanja – ističe Jusup.

Na De Franceschijevom gatu nalazi se i nova mobilna dizalica, nosivosti 63 tone, koja je u pogonu od početka ove godine, a započeli su i radovi na rekonstrukciji i modernizaciji obalne dizalice broj 64.

Izvor: Novi list

Foto: lukarijeka.hr, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.