Hrvatska nudi svoje luke za transport ukrajinskog žita

Pošto se Rusija povukla iz sporazuma o žitu i odbija da garantuje sigurnost za brodove žitarica u Crnom moru, Hrvatska nudi svoje luke na jadranskoj obali za izvoz ukrajinskog žita, izjavio hrvatski ministar spoljnih poslova Frano Matušić na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tokom otvorene ministarske debate.

– Hrvatska je spremna da pomogne u pronalaženju novih izvoznih ruta za ukrajinsko žito. Hrvatska železnica i luke u Jadranskom moru su jedan od mogućih alternativnih pravaca – rekao je Matušić.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 17. jula rekao da je Sporazum o žitu praktično suspendovan. Istog dana rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše 18. jula i da Rusija povlači svoje garancije za bezbednost plovidbe.

Prema rečima Peskova, Rusija će se „odmah vratiti na ’žitni dogovor‘ čim se ispune dogovori u vezi sa njim“. Takođe je saopšteno da je 16. jula ujutru poslednji brod sa ukrajinskim žitom po dogovoru o žitu napustio luku Odesa.

Sa svoje strane, Kina se nada da će Inicijativa za crnomorsko žito za transport žita iz Ukrajine preko Crnog mora nastaviti da se sprovodi u potpunosti, piše ukragroconsult.com.

O prevozu ukrajinskog žita preko Rijeke – najveće hrvatske luke, podsetimo, već je bilo reči, a pominjano je i kakve prepreke postoje za realizaciju tog transporta.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.