TŽV Gredelj modernizuje slovačke vozove: isporučio prvu od 18 lokomotiva

Zagrebačka Tvornica železničkih vozila Gredelj, članica slovačke grupe Tatravagonka, isporučila je prvu od 18 moderniziovanih lokomotiva za slovačkog državnog teretnog prevoznika ZSSK Cargo, piše SEEbiz. TŽV Gredelj je u saradnji s češkom kompanijom CZ Loko potpisao ugovor za modernizaciju 18 lokomotiva starije serije 742 u moderne lokomotive EffiShunter 1000M za slovačkog državnog teretnog prevoznika ZSSK Cargo u ukupnoj vrednosti od oko 20 miliona evra.

Reč je o složenoj i opsežnoj modernizaciji lokomotive 742, gde će izvorni delovi ostati samo okvir okretnih postolja i glavni okvir. Međutim, navedeni delovi takođe prolaze kroz značajnu modernizaciju i mnoge prepravke.

U pogonu Tvornice železničkih vozila Gredelj u Zagrebu modernizovan je glavni okvir, izrađeni su i ugrađeni svi elektro i vazdušni spojevi, a sprovedena je i završna montaža, kao i ispitivanja lokomotive.

Kompanija CZ Loko u Jihlavi modernizovala je okretna postolja i vučne motore i obezbedila izradu modernizovanog paketa za lokomotivu.

– Uspešan završetak prve lokomotive iz projekta obnove i modernizacije ukupno 18 lokomotiva još jednom potvrđuje visok stepen stručnosti i sposobnosti Gredeljevih radnika i opravdava ukazano poverenje naših kupaca. Nadamo se i priželjkujemo nove projekte u Gredelju – poručio je u saopštenju Michal Sykora, generalni direktor Gredelja.

Foto: Pixabay, ilustracija