Prodata Luka Novi Sad, slede Beograd i Smederevo

Ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad potpisali su 10. maja u Vladi Srbije državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i Rado Antolović, izvršni direktor preduzeća P&O Ports Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje posluje u sastavu kompanije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera na svetu.

Potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

– Novi Sad je zadovoljan što mu dolazi jedan od najvećih investitora u ovoj privrednoj grani. Raduje nas što će investicija biti veća od onog čime su ugovorom obavezani, a posebno nas raduje to što će se i te kako voditi računa o zaposlenima u Luci Novi Sad- naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević, saopšteno je iz Gradske uprave Novog Sada.

Luka Novi Sad bila je jedina preostala luka u državnom vlasništvu, a prodata je za 7,99 mil EUR koliko je i iznosila početna cena na tenderu. Plan je da u naredne tri godine investicije u ovu luku budu više od 15 mil EUR.

Inače, DP World izvodi radove u 41 zemlji na šest kontinenata, ima preko 35.000 zaposlenih, s godišnjim prihodom većim od četiri milijarde dolara. Reč je o trećem lučkom operateru na svetu, a prvi put će dolaskom u Srbiju zapravo izaći na reku Dunav.

Ministarka Mihajlović je izjavila da će Vlada Srbije u vodni saobraćaj uložiti 200 mil EUR i dodala da je novac za to već obezbeđen garancijom budžeta i ugovorom sa Evropskom investicionom bankom u vrednosti od 100 mil EUR.

Mihajlović je najavila da u martu sledeće godine počinje uređenje Luke u Smederevu, da je u toku izrada Projektno-tehničke dokumentacije za uređenje Luke u Beogradu, ali i da se razgovara o uređenju Luke u Sremskoj Mitrovici.