Za „Luku Novi Sad“ stiglo 11 pisama o zainteresovanosti

Ukupno 11 kompanija poslalo je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju „Luke Novi Sad“, nakon što je 30. marta istekao rok za njihovo dostavljanje, navode u Ministarstvu privrede i dodaju da nije kasno ni za druge firme koje su zainteresovane za ovo preduzeće da ipak pošalju ponudu.

U resornom ministarstvu ističu da nema rokova za privatizaciju Luke, jer je cilj da se nađe najbolji partner.

– Nikakvi rokovi nisu postavljeni, jer preduzeće trenutno dobro radi. Važno je da se nađe najbolji partner za operatera kako bi se podigli kapaciteti i poslovanje „Luke Novi Sad“ u budućnosti – rečeno je u Ministarstvu privrede.

Kako su objasnili, budući da je „Luka Novi Sad“ akcionarsko društvo koje posluje sa većinskim javnim kapitalom, odluku o modelu i metodi privatizacije donosi vlada na predlog resornog ministarstva u roku od 30 dana od dana dostavljanja predloga ministarstva.

– Zavisno od odluke o modelu i metodu privatizacije, preduzećemo dalje aktivnosti na način i u rokovima koji su određeni Zakonom o privatizaciji. Potencijalnim investitorima koji nisu učestvovali u preliminarnoj fazi privatizacije, odnosno u postupku dostavljanja pisma zainteresovanosti, svakako će biti omogućeno učestvovanje u postupku prodaje – kažu u Ministarstvu.

Ministar privrede Željko Sertić nedavno je izjavio da nema razloga za brigu kada je reč o toj privatizaciji, jer eventualni strateški partner za „Luku Novi Sad“ može da bude samo operater, a ne i vlasnik zemlje i infrastrukture.

– Tako je po zakonu i građani mogu s te strane da budu mirni. A da li ćemo se i kada odlučiti za dogovor sa nekom od potencijalno zainteresovanih kompanija, to ćemo u narednom periodu da vidimo. Sada to nije tema od prevashodne važnosti, jer ta luka dobro radi – rekao je nedavno Sertić.

Podsećanja radi, Vlada Srbije je u januaru donela Zaključak kojim se pokreće inicijativa za privatizaciju „Luke Novi Sad“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.