Prva direktna pomorska veza iz Dalekog istoka prema Rijeci

Kompanija „Jadranska vrata“ d.d., koja upravlja radom kontejnerskog terminala na Brajdici u Rijeci, predstavila je novog izvršnog direktora i člana uprave Alessandra Becca, a ujedno je predstavljena prva direktna pomorska veza iz Dalekog istoka prema Rijeci.

Becce, koji je bio izvršni direktor operative kontejnerskog terminala grupacije „DP World“ u luci Jeddah u Saudijskoj Arabiji, izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Rijeku te je istaknuo da će Jadranska vrata (AGCT – Adriatic Gate Container Terminal) ustrajati na pozitivnim promenama razvoja kontejnerskog prometa i luke.

Ujedno je predstavljena prva direktna pomorska veza iz Dalekog istoka prema Rijeci u organizaciji alijance „Ocean Three“. Prvi brod u sklopu ove linije, koji se od sinoć nalazi na kontejnerskom terminalu, je kineski brod „Xin Qin Huang Dao“.

Kako je kazao predstavnik francuskog brodara CMA CGM Jakov Karmelić, novi servis je rezultat saradnje kompanija CMA CGM, CSCL (China Shipping Container Line) i UASC (United Arab Shipping Company), udruženih u alijancu „Ocean Three“. U sklopu linije će 10 brodova, kapaciteta oko 5700 TEU održavati nedeljni servis, povezujući kineske luke Shangai, Ningbo, Chiwan, korejski Busan i malezijski Port Kelang sa severnim Jadranom, uz Rijeku s Koprom, Trstom i Venecijom.

– Novim servisom korisnici dobijaju svake srede robu direktno iz Azije, ali i s drugih tržišta, s obzirom na to da brodovi stižu na dolasku i pretovarnu luku na Malti te mogu svoju izvoznu robu poslati nedeljno direktno na Daleki istok – naveo je Karmelić.