Prvi kontejnerski brod na električni pogon – Yara Birkeland menja 40.000 transporta kamionima (FOTO)

Najveća brodogradilišna kompanija u Evropi – tršćanski Fincantieri, pre sedam godina kupila je norveški Vard i sa njihova tri brodogradilišta u Norveškoj, dva u Rumuniji i po jednim u Brazilu i u Vijetnamu postala četvrta najveća firma za proizvodnju brodova na svetu.

S obzirom na to kakvo je plovilo Vard-Fincantieri ovog petka isporučio novom vlasniku, norveškom proizvođaču đubriva Yara International, ova kompanja zakoračila je u budućnost i moguće je da u brodogradnji posle ovog slučaja više ništa ne bude isto, piše Novi list.

Brod pod nazivom Yara Birkeland je prvi komercijalni brod za prevoz tereta sa nula emisija, odnosno na električni pogon. Njegova nosivost od 120 TEU (šezdeset 12-metarskih kontejnera) je mala u odnosu na velike prekookeanske brodove s više od 20 hiljada TEU, ali ovaj brod nije ni namenjen za daleke plovidbe, već za povezivanje manjih kargo luka, zasad na jugu Norveške.

Dugačak je 80 metara, a oko električnog pogona nije otkriveno puno detalja, osim da ga pokreću baterije od 7 do 9 MWh. Ovakav pogon omogućiće mu brzinu do 12 čvorova (22 kilometra na sat).

Trup broda, kako saznaje Maritime Executive, posle tri godine planiranja i projektovanja, sagrađen je u Varda brodogradilištu u rumunskom mestu Braila, a brod je završen ugradnjom pogona i tehnološke opreme u Norveškoj. Isporuka je bila prvobitno predviđena za drugi kvartal ove godine, ali je odgođena zbog pandemije. Sada kada je brod isporučen, slede dalja ispitivanja i dogradnja sistema kroz praksu na relacijama između luka u blizini Osla, sve u cilju da se brod u potpunosti prebaci na autonomni mod upravljanja.

U prvoj fazi postavljen je odvojivi most za ručno upravljanje plovidbom i manevriranje. U budućnosti, kada brod bude spreman za autonomni rad, ovaj će modul biti uklonjen.

– Kroz razvoj i izgradnju ovog broda, stekli smo veliko znanje o ovoj vrsti plovila, koja će nam biti od značajne pomoći u narednim poduhvatima. Ovo je dobar primer koliko fleksibilni moramo i možemo biti u cilju usvajanja tehnologija koje će promeniti pomorsku industriju – poručili su iz Vard-a.

Njihov poduhvat s izgradnjom električnog broda možda izgleda previše futuristički, ali zar nije bilo tako i sa autoindustrijom? Pre petnaestak godina bilo je teško zamislivo da će električni automobili veće snage i težine postati svakodnevica. Danas smo svedoci procesa u kojem svaka i velika ozbiljna kompanija za proizvodnju automobila ima po nekoliko potpuno električnih automobila, među kojima su i veliki SUV i sportski kupe modeli, a ne samo mini-automobili namenjeni gradskoj vožnji.

Električni brod će transportovati đubrivo iz Yara fabrike đubriva Porsgrunn koja se nalazi u dubokom zalivu, do dubokomorskih luka na otvorenoj obali Larvik i Brevik, na udaljenosti od oko 30 nautičkih milja. Dosad je iz Yara fabrike veštačko đubrivo širom južne obale Norveške distribuirano kamionskim tegljačima.

Yara i njen projektni partner – Kongsberg, navode da će ovaj „zeleni“ brod zameniti 40.000 pojedinačnih transporta kamionima na dizel, što će uveliko smanjiti emisiju štetnih gasova u atmosferu, ali i gužvu na putevima.

Izvor: pomorac.net

Foto: Yara International