Prvi na svetu – Ovaj brod BEZ POSADE prevoziće nameštaj čuvenog brenda! (VIDEO)

Kompanija DB Schenker najavila je ambiciozne planove za upravljanje inovativnim autonomnim plovilom za transport kontejnera na kratkim rutama, za čuvenog norveškog proizvođača nameštaja Ekornes ASA. Električni brod, kako je saopšteno, imaće jedinstveni dizajn i biće “prvi te vrste na svetu”.

Kontejnerski brod za short-sea rute koristiće koncept NDS AutoBarge 250, kompanije Naval Dynamics, razvijen u partnerstvu sa kompanijama KONGSBERG i Massterly.

Plovilo dužine 50 metara i kapaciteta 300 tona tereta će saobraćati između luke kompanije Ekornes (Ikornnes) i luke Olesund, koja opslužuje glavne okeanske teretne luke u Evropi. Kako je saopšteno, put od 43 kilometra (23 NM) prelaziće za tri sata, uz brzinu od 7,7 čvorova.

Radiće bez posade, ali će ga nadgledati i kontrolisati članovi Massterly centra za daljinsko upravljanje (ROC) – sertifikovani navigatori i pomorski inženjeri. Planirano rešenje za dvosmernu komunikaciju i razmenu podataka između broda i ROC centra biće još jedna važna prekretnica u sektoru pomorskog transporta tereta.

– Oduševljeni smo što dalje intenziviramo snažan odnos sa kompanijom Ekornes. Ovaj jedinstveni projekat označava još jedan važan korak ka zelenijim lancima snabdevanja, a takođe se savršeno uklapa u našu agendu održivosti u okeanskom transportu – kaže Knut Eriksmoen, generalni direktor kompanije DB Schenker za Norvešku.

– Neprestano radimo na tome da postanemo vodeći svetski proizvođač održivog premijum nameštaja. Sa ovim značajnim projektom, ispunićemo svoje ciljeve održivosti korišćenjem najinovativnije dostupne tehnologije. Korišćenje autonomnog električnog kontejnerskog broda, na koji će u Ikornesu direktno biti utovarani naši Stressles proizvodi, značiće značajno smanjenje ukupnog CO2 otiska. Osim toga, na ovaj način dobićemo i bolju kontrolu nad sopstvenom logistikom i veću fleksibilnost – navodi Roger Lunde, generalni direktor Ekornes AS.

 

Izvo/foto: blog.dbschenker.com