Prvi kontejnerski brod na novom HHLA terminalu u Trstu

Krajem prošle nedelje na italijanskom višenamenskom terminalu HHLA u Trstu po prvi put je pretovaren jedan kontejnerski brod. Reč je o plovilu „OPS Hamburg“, kojim upravlja vodeća brodarska i logistička kompanija CMA CGM.

– Pretovar, koji je prošao brzo i efikasno, predstavlja važan korak za ovaj terminal, pošto je ujedno otvorena i nova redovna linija kompanije CMA CGM – TMKS3, koja u luci Trst povezuje Tursku sa HHLA PLT Italy – poručio je ovom prilikom čelnik kompanije HHLA PLT Antonio Barbara.

Iz kompanije CMA CGM navode da TMKS3 usluga nudi jedno od najboljih tranzitnih vremena između zapadne Turske i severnog Jadrana, Italije i Slovenije, sa vremenom putovanja od tri i po dana između Gemlika i Trsta i četiri dana između Gemlika i Kopra.

– Naša usluga je održiva alternativa kamionskom transportu i ne samo da smanjuje emisije CO2, već i optimizuje vreme transporta, učestalost i troškove – poručio je Paolo Lo Bianco (Paolo Lo Bjanko) ispred kompanije CMA CGM Italy i dodao da je usluga upotpunjena intermodalnim „door to door“ rešenjima, koja uključuju i PW kontejnere od 45 stopa.

Višenamenski terminal HHLA PLT je važan deo italijanske morske luke Trst i nalazi se u slobodnoj lučkoj zoni.

Lučki objekat površine 27 hektara sastoji se od prostora za pretovar raznih generalnih tereta i novoizgrađenog prostora sa dovoljno dubokim vezovima za RoRo i kontejnerske brodove.

Podsetimo, Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) je krajem septembra 2020. godine potpisao sporazum kojim je potvrdio da preuzima većinski udeo u terminalu.

Osnovna delatnost ove kompanije je rukovanje kontejnerima u morskim lukama i njihov transport do nemačkog i evropskog zaleđa, a kompanija nudi širok i spektar lučkih, konsultantskih i logističkih usluga. Takođe, deo HHLA poslovanja usmeren je na razvoj kancelarijskih, komercijalnih i logističkih nekretnina u Hamburgu. Grupacija HHLA globalno zapošljava više od 6.000 radnika, a jedna od njihovih podružnica je kompanija Metrans.

Kao logističko čvorište na liniji Baltik-Jadran, Trst nije samo dobro povezan sa centralnom i istočnom Evropom, već nudi i veze sa regionom Baltičkog mora. Piattaforma Logistica Trieste (PLT) će iskoristiti ovu strateški važnu poziciju za jačanje ekološki prihvatljivog železničkog saobraćaja sa evropskim zaleđem, piše verkehr.co.at.

Izvor: verkehr.co.at

Foto: hhla.de