Nekadašnji pilot IDEJNI TVORAC „najzelenijeg“ i „najinteligentnijeg“ kontejnera

Nakon nedavno uspešno završenog probnog putovanja od Sudžoa u Kini do Duizburga u Nemačkoj, na tržištu kontejnera zvanično je predstavljen Black Technology Smart Container 2.0 – „najzeleniji i najinteligentniji kontejner”, kako ga nazivaju njegovi tvorci.

Novo rešenje nastalo je u saradnji kompanije Far East Land Bridge (FELB) i evropskog dobavljača, kompanije PEOPLE. Ono što zavređuje pažnju kod novog modela je njegova održivost. Naime, ovaj kontejner zamenjuje tradicionalno korišćeno drvo lakšim materijalom koji je moguće reciklirati, što čini novi model i do 21% lakšim od dosadašnjih kontejnera.

Pored toga što je lakši, Container 2.0 se po specifikacijama ne razlikuje od običnih kontejnera. Pogodan je za sve vrste transporta, bilo da je reč o kraćim ili daljim relacijama, pomorskom ili kopnenom transportu. Ovaj model dolazi sa pametnom opremom za praćenje koja je u mogućnosti da ažurira dinamiku dešavanja u kontejneru u realnom vremenu.

Pored analize emisije ugljenika i potrošnje goriva, na probnom putovanju uspešno je testirana i osetljivost alarma na vratima, kao i efikasnost pozicioniranja u realnom vremenu, što su detalji koji igraju značajnu ulogu u poboljšanju ukupne efikasnosti putovanja, ističe suosnivač PEOPLE-a Sotirios Ptochos.

Od pilota do proizvođača kontejnera

Zanimljivo je da je suosnivač Ptochos pre pokretanja PEOPLE-a imao pilotsku karijeru, koja mu je u velikoj meri poslužila kao inspiracija za kreiranje laganijih kontejnera.

– Kada proizvodite avione, razmišljate o smanjenju težine što je više moguće. Lakši znači efikasniji. Tako smo proširili ovu tehnologiju na kopno i more, na industriju kontejnerskog transporta. Uz male promene možemo postići velike benefite – objašnjava Ptochos.

Kompanija PEOPLE ove godine je lansirala 400 kontejnera ovog tipa. Iz ove kompanije kažu da interesovanje za novim modelima već postoji, iako reklamna kampanja nije zvanično počela.

Potvrđuju da su u komunikaciji sa velikim pogonima, a jedan od ciljeva kompanije je da isporuče 2 miliona jedinica za pet godina, piše railfregiht.com.