Rađa se novi gigant – COSCOCS sa 800 brodova

Brodari danas prolaze kroz najgori period od finansijske krize 2008. i spajanja su ključna da bi se prebrodile teškoće, poručuju čelnici kineskih kompanija.

Globalna industrija kontejnerskog prevoza tereta zabeležiće ove godine gubitak od pet milijardi dolara zbog niskih vozarina i malog obima tereta, prekomernih transportnih kapaciteta i većih troškova poslovanja, prognoziraju u konsultantskoj kompaniji za pomorski saobraćaj „Drewry“.

U takvim uslovima vlada u Pekingu je inicirala spajanje nekadašnjih konkurenata „China Ocean Shipping“ (Group) Company“ i „China Shipping Group“ u brodarskog diva COSCOCS, koji će se svrstati među najveće u svetu.

COSCOCS će imati flotu od 830 tankera i brodova za kontejnerski prevoz tereta i za rasute terete, gotovo dvostruko više nego danski konkurent AP „Moller Maersk“ i japanski „Mitsui O.S.K Lines“ zajedno, procenjuje kompanija specijalizovana za procene brodova „VesselsValue“.

Brojka ne uključuje čarterska plovila, napominju. Spajanje dve grupe, među čijim su ograncima s deonicama izlistanim na berzi „China COSCO“ i „China Shipping Container Lines“, sprovedeno je uz zamenu više od 70 stavki imovine vrednih 60 milijardi juana (9,21 mlrd USD), naglasio je čelnik kineskog „Cosco Shipping Corporation“-a Xu Lirong.

COSCOCS je najnoviji primer nastojanja vlade u Pekingu da ojača konkurentnost domaćih kompanija u državnom vlasništvu stvaranjem takozvanih „nacionalnih šampiona“. Dosada je Peking u sklopu te inicijative kreirao železničkog diva „CRRC Corp“ i proizvođača električne struje iz nuklearne energije „State Power Investment Corporation“. Osim što doprinosi ostvarenju vladinih reformskih ciljeva, spajanje brodara po Xuovim je rečima takođe važan korak u sprovođenju kineske politike „Jedan pojas, jedan put“ kojom se želi povećati obim trgovinske razmene i otvoriti nova tržišta za kineske kompanije. – Ostvarivanje zahteva iz kineskog programa ‘Jedan pojas, jedan put’ neće biti moguće bez jake brodarske flote – zaključuje Xu.