Razvojem infrastrukture do boljeg povezivanja zemalja u regionu

Zemlje u regionu treba da razvijaju infrastrukturu i bolje se povežu, ali i da više koriste javno-privatna partnerstva i koncesije kao modele finansiranja projekata, rečeno je na Ekonomskom samitu Srbije na panelu o infrastrukturi i povezivanju koji je održan 23. oktobra u Beogradu.

Regionalni direktor za Zapadni Balkan IFC, koji je deo Svetske banke, Tomas Lubek je naglasio da razvoj infrastrukture omogućava i drugim sektorima ekonomije da se razvijaju i da su zato važne infrastrukturne investicije.

– Sve vaše kompanije moraju da se povežu sa Nemačkom i većim igračima. Poljska je najbolji primer pošto je ta zemllja imala najveći rast nakon tranzicije zato što su se povezali sa Nemačkom –  kazao je Lubek.

On ističe da je Makedonija napravila puteve, ali da kada kamioni dođu do granice sa Srbijom i dalje čekaju pet dana.

– Radimo projekat sa Svetskom bankom kako bismo pokušali da uskladimo neke od propisa oko carine, da ne moraju kamioni toliko da čekaju. Albanija će, takođe, biti deo tog projekta – istakao je Lubek.

On je naveo da je koncesija beogradskog aerodroma dobar primer koji treba da slede druge zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj kazala je  za razvoj infrastrukture na prvom mestu neophodno postojanje transportne strategije koju, kako smatra, ne treba raditi na period od deset godina, pošto je reč o “živom dokumentu” koji stalno treba dorađivati.

Naglašava i da je jedan od modela finansiranja putnih projekata i javno-privatno partnerstvo, za koje je, kako naglašava, potrebna i politička volja.

– To može dobro funkcionisati i to ne samo za aerodrome, luke, već i za puteve –  istakla je Hargitaji.

Generalni direktor PEARL Srbija (Piraeus Europe Asia Rail Logistics) Erik Košuta, kaže da je PEARL deo kineske COSCO grupe koja predstavlja veliki projekat “novog puta svile” i koji je kupovinom „Luke Pirej“ u Grčkoj video savršen ulaz na tržište centralne i istočne Evrope.

Beograd se nalazi na savršenom mestu, ima dve važne reke, veliki aerodorom, i zbog toga COSCO grupa vidi Srbiju kao jednog od ključnog aktera u razvoju logističkog centra u region, kaže Košuta.

To dokazuje i činjenica, dodaje on, da od svih stranih investicija u regionu, 50% njih je investiralo u Srbiju.

Problem ovog regiona je što i dalje više uvozi, nego što izvozi, naveo je Košuta i dodao da je vrednost koju Srbija izveze u Kinu 63 mil USD, uz ocenu da je to malo, kao i da ima još mesta za rast.

On smatra da će razvojem e-trgovine Beograd postajati još važniji, i istakao da COSCO grupa ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije za koju kaže da je uložila mnogo da prvuče strane investitore i PEARL kao logističkog administratora.

Analitičarka iz Rumunije Antonia Kolibasanu kaže da razvoj infrastrukture zavisi od razvoja ekonomije, dodajući da se taj razvoj dosta oslanja i na geografski položaj zemlje.

S obzirom da Srbija ima dobar geografski položaj, navela je Kolibasanu, to  imaju u vidu i druge velike sile koje su zainteresovane za ovaj region, a naročito Evorpska unija i da to treba videti kao prednost.

– Brisel pokušava da nagna da zemlje u region sarađuju, jer je to dobra platform za poslovne interese –  navodi Kolibasanu i dodaje da bi ta povezanost tržišta povećala vrednost regiona i povećala dolazak investitora.

Države da bi bile povezanije zato treba da ulažu u putnu, vodnu i energetsku infrastrukturu.