Bliži se početak izgradnje novog teretnog terminala na GP Preševo

Početak izgradnje novog teretnog terminala na graničnom prelazu Preševo sve je bliži, a očekivani datum raspisivanja javne nabavke za izbor izvođača radova je 25. avgust 2022. godine, saopšteno je u Prethodno informativnom obaveštenju Republičke direkcije za imovinu.

Podećamo, mediji su ranije objavili da će na Graničnom prelazu Preševo-Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije, biti izgrađene dve trake, od kojih će jedna biti rezervisana za privredu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Cilj tog projekta je smanjenje zastoja kamiona na granici i propadanja robe.

U pomenutom dokumentu Direkcije za imovinu zasad nema detalja o novom teretnom terminalu. Više detalja o kapacitetima i rokovima biće poznato krajem i avgusta, kada bude objavljen tender za izvođače.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, podsetimo, obišao je krajem marta, zajedno sa potpredsednikom Privredne komore Severne Makedonije Zoranom Jovanovskim, granični prelaz Preševo-Tabanovce i u razgovoru sa špediterima, predstavnicima kompanija, carinskih, veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih službi saznao kako u praksi funkcionišu zeleni koridori za transport između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. On je tada izjavio, nakon posete, da su „na terenu već vidljivi rezultati inicijative Otvoreni  Balkan“, te da je „nakon uspostavljanja zelenih koridora vreme čekanja kamiona i završavanja procedura oko 15 minuta“.

Očekuje se da će izgradnja novog teretnog terminala dodatno olakšati poslovanje izvoznicima.

Foto: ilustracija