REKORDNO: Brodski prevoznici danas zarađuju najviše od 2008!

Kombinacija potražnje za čitavim nizom roba i poremećaja u lancima snabdevanja koje je pandemija prouzrokovala, podigla je cene brodskog transporta na skoro rekordne nivoe. Prema izveštajima agencije Bloomberg, brodski prevoznici danas ostvaruju najviše zarade još od 2008. godine!

Benefite trenutno osećaju gotovo svi – od kontejnerskih prevoznika, preko brodara koji su usmereni na rasute terete, pa sve do onih specijalizovanih za prevoz automobila. Zaostaju jedino brodski prevoznici koji se bave transportom nafte i gasa u tankerima.

U centru dešavanja ipak je kontejnerski brodski transport, gde su cene više iz dana u dan. Na primer, za prevoz kontejnera od 40 stopa od Kine do Evrope brodari trenutno traže oko 14.300 dolara, što je neverovatnih 500% više nego godinu ranije!

Kada je reč o transportu kontejnera od kineskih luka do američkih na istočnoj obali, on je još skuplji i prema izveštajima agencije Freightos, ide preko 20.000 dolara.

Poslovne prognoze već pokazuju da se nazire velika zarada – danski Moller-Maersk je prošlog meseca prognoze ovogodišnje dobiti podigao za čak 5 milijardi dolara! 

Pojedini prevoznici, pak, smatraju da ovakav rast vozarina dugoročno nije dobar. CMA CGM je, na primer, doneo odluku da zamrzne rast svojih vozarina na spot tržištu. Kako su saopštili, plan je da očuvaju dugoročne odnose sa klijentima i da će se zbog toga zadržati na ovim nivoima narednih 5 meseci. Pojedini analitičari smaraju da bi ovaj potez mogao da bude izazov za konkurente, kao što su Maersk i MSC.

Takođe, Hapag-Lloyd tvrdi kako je već zamrznuo svoje vozarine za narednih nekoliko nedelja, ali da je o tome obavestio samo klijente.

S obzirom na očekivanja o nastavku snažne lične potrošnje u vodećim ekonomijama sveta do kraja godine, nema naznaka da nas uskoro očekuje hlađenje tržišta.

Situacija je toliko eskalirala da se svakodnevno pojavljuju neke neobične vesti, poput toga da su i prevoznici rasutih tereta počeli da razmatraju prevoz kontejnera na palubama, što je tehnički prillično „problematično, prenosi poslovni.hr.

Analitičari savetuju oprez

Zbog nove potražnje, isplativa je i gradnja novih brodova, ali pojedini analitičari smatraju da treba biti oprezan, kako se brodari ne bi ponovo našli u situaciji sličnoj onoj 2008. godine. Tada se dogodio veliki talas porudžbina novih brodova, ali je ogroman deo njih ubrzo povučen, kada je izbila velika svetska ekonomska kriza, prenosi poslovni.hr.