Voz iz Beograda na putu ka Vuhanu – Veliki planovi za uspostavljanje redovne linije Srbija-Kina

Voz natovaren elektrolitičkim bakrom na putu je iz Beograda ka Vuhanu. Put Kine kompozicija je krenula 22. juna, preko Belorusije, Rusije i Kazahstana, a očekuje se da će do kraja ove nedelje stići na odredište, saopštio je operater UTLC ERA.

Prethodno su iz Vuhana u Beograd 26. maja železnicom stigle zaštitne maske i medicinska oprema, nakon petnaestodnevnog putovanja. Iako se tada radilo o namenskoj liniji, kojom je dopremljena oprema neophodna za sprečavanje širenja pandemije korona virusa, dolazak kineskog voza u sprsku prestonicu označio je početak trajnije železničke veze između zemalja, piše railfreight.com.

Servis su realizovale partnerske kompanije DBO/Beijing Trans Eurasia Logistics i Metrans, koje imaju dugogodišnju uspešnu saradnju na projektima u regionu Srednje i Istočne Evrope. Tom prilikom, direktor Metransa Martin Koubek najavio je da bi pre jeseni ove godine trebalo da startuje redovna železnička veza između Kine i Srbije.

Novi put svile 

Prvi kineski kontejnerski voz iz Kine stigao je u Srbiju 24. oktobra 2019, nakon jednomesečnog putovanja.

Predstavnici Vlade Srbije izrazili su tada veliki optimizam u vezi sa Novim putem svile. Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović istakla je da je otvaranje ove železničke teretne veze, uz nove mogućnosti za uvoznike, prilika i za izvoz srpskih proizvoda na kinesko tržište. Pre pokretanja ove rute, iz Srbije su pojedinačni kontejneri isporučivani u Kinu korišćenjem železničkih linija koje kreću iz susednih zemalja, poput Mađarske, Poljske i Austrije, podseća railfreight.com.