Velika ulaganja u komšiluku – METRANS gradi još jedan kontejnerski terminal

Kompanija Metrans proširuje svoju mrežu terminala izgradnjom još jedne lokacije u Mađarskoj. Novi hub nalazi se u zapadnom delu zemlje, u mestu Zalaegerszeg, a Metrans – intermodalna podružnica grupacije HHLA, u njega će uložiti 40 miliona evra. Kamen temeljac postavljen je 9. septembra.

Ova lokacija je strateški pozicionirana kako bi zadovoljila rastuću potražnju za pretovarom i distribucijom kontejnera koji stižu u luke Kopar, Rijeku, Trst i Pirej. Odavde će biti obezbeđene redovne železničke veze sa ostatkom Evrope, a novo čvorište uglavnom će opsluživati Južnu i Jugoistočnu Evropu, kao i Jadranski koridor, navodi se u saopštenju kompanije. 

Projekat, koji je najavljen još početkom ove godine, podržan je sredstvima mađarske vlade. Prvi vozovi na terminalu očekuju se 2023. godine, a novi hub obezbediće i posao za 120 ljudi.

– Na lokaciji Zalaegerszeg vidimo strateški potencijal za proširenje transportnih usluga ka Jadranu, Južnoj i Jugoistočnoj Evropi. Novi terminal će osigurati da Mađarska može ojačati svoju poziciju logističkog čvorišta u srcu Evrope – rekla je Angela Titzrath, predsednica Izvršnog odbora HHLA.

Peter Kiss, predsednik Izvršnog odbora Metrans Grupe, dodao je:

– Zalaegerszeg terminal neće biti samo novo čvorište kompanije Metrans, to će takođe biti nova centralna tačka za ceo evropski železnički teretni transport.  Ovo ulaganje pokazuje koliko je Mađarska važna za dalji razvoj intermodalne mreže naše kompanije.

Količina kontejnera koji se železnicom prevoze u Mađarskoj kontinuirano raste poslednjih godina. Metrans je imao koristi od toga, posebno preko terminala u Budimpešti koji je počeo sa radom 2017. godine. U prvoj godini na ovoj lokaciji je pretovareno oko 250.000 TEU, što se povećalo na više od 425.000 TEU 2020. godine, piše container-news.com. 

Foto: metrans.eu (sa polaganja kamena temeljca)