Rijeka ovo ne pamti! – Dva kontejnerska diva u istom danu

Dva velika kontejneraša napravila su prošle nedelje nesvakidašnji prizor u Rijeci, kada su se, najverovatnije po prvi put, brodovi tih dimenzija istovremeno našli u Riječkom zalivu, jedan u okviru redovnog, drugi kao deo „extra call“ pristajanja.

U okviru „extra call“-a bio je privezan COSCO Hellas, koji je iz Pireja stigao u Rijeku. Ovaj div je izgrađen 2006. godine u brodogradilištu HHI u Južnoj Koreji. Dimenzija je 351×43 metara, a kapacitet mu je 9.383 TEU.

U okviru prve posete Rijeci, bio je privezan na Brajdici u petak ujutru oko 9:45, a prema predviđenom rasporedu isplovio je u subotu uveče za luku Savana u SAD.

Drugi gigant je bio Maersk Hanoi, kontejnerski brod dimenzija 353 x 54 metara. Novije je konstrukcije, izgrađen je 2018. godine u brodogradilištu HHI. Kapacitet mu je 15.282 TEU. Rijeku je prvi put posetio 2019, a prošle nedelje ju je posetio po 13. put. Od 2019. redovno povezuje Rijeku i Kinu, odnosno Daleki istok sa severnim Jadranom.

Maersk Hanoi je po dolasku čekao na sidrištu, a kako prenosi pomorac.hr, po izlasku Hellas-a trebalo bi da je otišao na vez.

Da nije zagušenja u lukama, kašnjenja brodova i poremećaja u rasporedima dolazaka, teško da bi do ove vrlo zanimljive situacije uopšte došlo!

Foto: PrintScreen (YouTube – Ivan Polonio)