Sastanak u Grčkoj o intenzivnijem korišćenju solunske luke za sprsku privredu

Predstavnici Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Privredne komore Srbije u Grčkoj sastali su se početkom februara sa upravom Luke Solun, kako bi razgovarali o pogodnostima koje bi intenzivnije korišćenje te luke donelo srpskim preduzećima, kao i o redovnom kontejnerskom železničkom saobraćaju od Soluna do Niša. Za razliku od Pireja, odakle ka Srbiji godišnje saobraća između 1.300-1.400 kompozicija sa kontejnerima, broj iz solunske luke je značajno manji.

Sastanku je prisustvovala i Jasmina Milačić, konzul Republike Srbije u Solunu.

Iz RPK smatraju da bi se, korišćenjem solunske luke koja je od Beograda udaljena oko 630 kilometara – kao i slovenački Kopar, mogli smanjiti troškovi i vreme isporuke robe.

Ujedno, sporazum između Severne Makedonije i Srbije u okviru Open Balkan inicijative, omogućio bi da transport kontejnerske i druge robe bude mnogo povoljniji i brži, navodi se u saopštenju.

Na predlog Privredne komore Srbije i Konzulata, uprava Luke Solun založiće se za veće pogodnosti za naše privrednike u korišćenju ove velike luke. Iz RPK podsećaju da je u prošlosti Jugoslavija daleko više koristila tu pomorsku luku i imala zakupljeni prostor u Solunu.

Sa srpske strane predloženo je i otvaranje predstavništva koje bi omogućilo našim privrednicima bolju koordinaciju u radu sa lukom.

Generalni direktor ThPA (Thessaloniki Port Authority) Tanos Liagkos (Thanos Liagkos) takođe je obećao da će se kod grčkog ministarstva nadležnog saobraćaj založiti za povećanje broja transportnih dozvola za naše špeditere i prevoznike, dodaje se u saopštenju Regionalne privredne komore.